INOVATIVNO ZAPOŠLJAVANJE Pulski Punkt koji zapošljava osobe s invaliditetom planira pokrenuti vlastitu eko-proizvodnju

Trenutno je u Punktu zaposleno 11 osoba, od čega sedam s invaliditetom, što iznosi 70 posto od ukupnog broja zaposlenih

 

Projekt 'Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom' jedinstvenog društvenog poduzeća Punkt koje već dvije i pol godine uspješno posluje na pulskom stadionu uvršten je među deset finalista na natječaju Zagrebačke banke 'Zaba start', u kategoriji 'Društvo'.

Kako  je za Glas Istre (glas.istre.hr) kazala vlasnica Punkta Danijela Kasumović-Maružin, ova je tvrtka nastala kako bi generirala upravo radna mjesta za osobe s invaliditetom u području ugostiteljstva i poljoprivrede i jako su ponosni što su se plasirali među deset finalista, posebice jer je bilo čak 417 prijavljenih projekta iz cijele Hrvatske. Jedini su finalisti iz Istre te se za nagradu natječu s udrugama iz Zagreba i jednom iz Čakovca.

Na pitanje što bi učinili ukoliko bi dobili neku od nagrada, Kasumović-Maružin kaže da bi im osvojena novčana sredstva pomogla da razviju pokretanje eko-poljoprivrede te otvore još barem dva nova radna mjesta za osobe s invaliditetom. Punkt već ima, nasade smilja i lješnjaka, ali u Červarima, dok im je sada intencija u Valdebeku zasaditi svoje nasade voća i povrća. Dio bi se, pojašnjava Kasumović-Maružin, iskoristio odmah u Punktu, a eventualni višak prodao na tržnici.

Trenutno je u Punktu zaposleno 11 osoba, od čega sedam s invaliditetom, što iznosi 70 posto od ukupnog broja zaposlenih. Jedna od njih je 23-godišnja Ana, djevojka s Down sindromom, koja ovdje radi već dva mjeseca. Rekla nam je da joj je u restoranu jako lijepo, sve joj je super, a njezini poslovi su pranje suđa, brisanja stolova i posluživanje gostiju.

Ana je da ju na poslu znaju posjetiti mama i prijatelji, a da će s plaćom koju dobije otići na izlet, kako kaže, na 'kavu i vino'.

- Prije gotovo tri godine ušla sam kao privatnik u posve nepoznate vode, i to na zahtjevno tržište ugostiteljstava, s ljudima koje nitko od poslodavaca nije htio. Bilo je teško i izazovno, no i dan - danas smo tu, radimo, kuhamo i zapošljavamo nove ljude. Nismo profitabilni ali se, nakon što podmirimo sva davanja, uspijevamo pokriti i to nam je cilj, kazala je ponosna vlasnica Punkta. Dodaje da joj je posebno drago da su postali primjer dobre praske drugima pa su tako nedavno ugostili ljude iz Trogira i Rijeke koji namjeravaju otvoriti nešto slično, ali oni to čine uz potporu svojih gradova i županija

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti