SUPERLJUDI MEĐU NAMA Kuvajćanin s invaliditetom koji je oborio Guinnessov svjetski rekord

'Moja poruka svima je da od danas nema invaliditeta, postoji samo snaga volje. Možete učiniti nemoguće mogućim', poručuje Faisal Al-Mosawi

 

Možda se vi ne sjećate, ali sjećam se ja. I konačno počinjemo s tom davno najavljenom pričom, pričom o zasluženo poznatim i nezasluženo nepoznatim osobama s invaliditetom, i svima onima koji su na bilo koji način bitni za našu borbu. Od danas ćete, dakle, na In Portalu čitati o ljudima iz čijih priča možda možemo naučiti nešto o sebi. I tako postati bolje verzije sebe. A tko zna, kako sam već rekao, možda baš svaka od tih priča nosi odgovor na neka od brojnih pitanja koja si postavljamo.

Mislim da počinjemo na idealan način.

- U početku je to bio samo san. Nisam bio siguran da ću to moći. Ali san je bio veći od mojih ograničenja. I imao sam vjere u svoje snove i u Boga. Po mom mišljenju, invaliditet je prepreka uma, a ne fizička smetnja. Bio sam zbunjen i bilo me strah napraviti taj korak. Ipak, nakon puno razmišljanja, odlučio sam svoj san pretvoriti u stvarnost.

Faisal Al-Mosawi je ronilac i sportaš s invaliditetom koji je dokazao da ga njegova fizička ograničenja ne mogu spriječiti da obori Guinnessov svjetski rekord.

Nedovoljno poznati 33-godišnjak je uspio postaviti novi rekord u najbrže isplivanih deset kilometara ronjenja, i to za inspirativnih pet sati i 24 minute. Obavio je to u Hurghadi, jednom od egipatskih turističkih središta na Crvenom moru, ne tako pradavnog 22. kolovoza 2018. godine.

Faisal je dobio priznanje na događaju koji je organizirao kuvajtski Državni ured za osobe s invaliditetom (Public Authority of the Disabled - PAD, op. a.), uz prisustvo generalnog direktora PAD-a i mnoge druge uzvanike.

Prethodni rekord držao je sportaš bez invaliditeta, a Kuvajćanin Faisal je otkrio napor potreban za rušenje rekorda.

- Trenirao sam tri mjeseca u bazenima Znanstvenog kluba i mjesec dana na otvorenom moru - rekao je.

- Koristio sam 26 malih zračnih cilindara za vrijeme rekordnog ronjenja.

Naime, da bi oborio rekord, Faisal je morao preplivati deset kilometara za manje od šest sati, a za cijelo to vrijeme ni u kom slučaju nije smio izaći na površinu vode. Promjena spremnika sa zrakom obavljala se otprilike svakih 15 minuta pod vodom, a nakon tri sata plivanja Faisal je čak i jeo i pio vodu. Pod vodom.

Biti Guinnessov svjetski rekorder bio je Faisalov san posljednjih 14 godina, otkad je zbog prometne nesreće postao osoba s invaliditetom.

- Oborio sam dosadašnji rekord iako imam invaliditet. Danas vjerujem da osobe s invaliditetom mogu izazvati ljude bez invaliditeta - kaže Faisal.

Rekord je potvrđen od strane službenog suca Guinness svjetskih rekorda Ahmada Gabra.

- Svi smo ponosni na ovo postignuće rušenja prethodnog rekorda zdravog ronioca za gotovo sat vremena. Smatram da je Faisal superčovjek - priznaje Gabr.

Sheikha Sheikha Al-Abdullah Al-Khalifa Al-Sabah, predsjednica Kuvajtskog kluba za osobe s invaliditetom, naglasila je važnost događaja za zajednicu osoba s invaliditetom.

- Svi znamo da Guinnessovi svjetski rekordi uključuju rijetka dostignuća. Al-Mosawi je pravi heroj koji je postigao međunarodni rekord iako je osoba s invaliditetom, što je rijetkost.

- Sjećam se kako mi je nesreća promijenila život. Ali danas zahvaljujem Bogu što sam uspio nadvladati svoj invaliditet i postati jedan od najpriznatijih ronilaca na svijetu - priča rekorder.

- Moja poruka svima je da od danas nema invaliditeta, postoji samo snaga volje. Možete učiniti nemoguće mogućim.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti