DUBROVNIK Održana edukacija polaznika studija sestrinstva o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta s osobama s invaliditetom

Edukaciju su, kao i uvijek na ovakvim skupovima, održali predstavnici krovnih udruga i saveza osoba s invaliditetom

 

U okviru provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, Odjel za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je edukaciju polaznika studija Sestrinstva na Sveučilištu u Dubrovniku o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnostima zdravstvene skrbi za ovu izrazito vulnerabilnu populaciju.

Edukacija je održana prošlog tjedna, 07. studenog u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije za oko 20 polaznika studija Sestrinstva koji će u budućem radu dolaziti u kontakt s osobama s invaliditetom.

Uvodnu riječ dala je voditeljica studija Sestrinstva na Sveučilištu u Dubrovniku, Sanja Zoranić, dipl. med. techn., a zatim se nazočnima obratila Martina Mokus, u ime Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te doc. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ.

Edukaciju su, kao i uvijek na ovakvim skupovima, održali predstavnici krovnih udruga i saveza osoba s invaliditetom, stoga su polaznici informirani o specifičnostima paraplegije i tetraplegije, mišićne distrofije, sljepoće, gluhoće, gluhosljepoće, intelektualnih teškoća, autizma, mentalnih bolesti i laringektomije.

Zaključnu riječ s informacijama o novostima u razvoju epidemiologije invaliditeta dao je voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ, Tomislav Benjak.

Na edukaciji je također prezentirana informativna brošura 'Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom' koja je nastala u suradnji HZJZ, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i udruga predstavnika različitih vrsta invaliditeta.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti