SISAK Nastavlja se program Male škole i pomoći u učenju djeci s teškoćama u razvoju

Riječ je o projektu 'Glas za svaku djecu  gledaj, slušaj i uči' u vrijednosti 122.266,67 kuna kojim se nastavlja program pomoći u učenju za djecu s teškoćama u razvoju i radna terapija s naglaskom na korištenje asistivne tehnologije

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontinuirano Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije od 2012. godine odobrava novčana sredstva kroz Natječaj projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih.  Za ovu školsku godinu 2019./2020. riječ je o projektu 'Glas za svaku djecu - gledaj, slušaj i uči' u vrijednosti 122.266,67 kuna kojim se nastavlja program Male škole i pomoći u učenju za djecu s teškoćama u razvoju i radna terapija s naglaskom na korištenje asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije, kao i edukativno-suportne radionice i igraonice kod partnera projekta: Dječjih vrtića Sisak Stari i Sisak Novi u Sisku, Dječjem vrtiću Petrinjčica u Petrinji i OŠ Davorina Trstenjaka u Hrvatskoj Kostajnici.

Tim povodom u Maloj kući u utorak, 12. studenoga održan je roditeljski sastanak na kojem je roditeljima djece s teškoćama u razvoju predstavljena nova djelatnica udruge Maja Jurišić, magistra primarnog obrazovanja koja će raditi individualni i grupni rad s trenutno prijavljenih 17 djece u programu male škole i osam prijavljenih za pomoć u učenju.

Partneri na projektu od udruge će ovim projektom dobiti komplet pod nazivom 'Mala učionica', a koji se sastoji od ABC Maestro programa za učenje čitanja, pisanja i korištenja tipkovnice, posebno dizajnirane Clevy tipkovnice s velikim tipkama u boji, komunikatora Interaktivni zid koji se sastoji od 30 polja u koje je moguće umetati sličice i snimati zvučne poruke, tri seta ABC Maestro predložaka za učenje abecede koji savršeno pristaju uz Interaktivni zid i priručnika 'igre i aktivnosti uz pomoć asistivne tehnologije' koji sadrži 80 aktivnosti za rad s djecom uz korištenje asistivne tehnologije.

Kod partnera na projektu udruga će organizirati edukativno-suportne radionice za odgajatelje u vrtićima, te za učitelje i pomoćnike u nastavi u školama na području Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, organizirat će se edukativno-suportne igraonice s vrtićkom djecom i djecom s teškoćama u razvoju s asistivnom tehnologijom u vrtićima, a stručnom timu udruge kroz projekt je osiguran odlazak na Ljetnu školu asisitvne tehnologije u 2020. godini.

Spomenutim programima podrške udurga će projektom pomoći roditeljima, članovima obitelji, ali i djelatnicima predškolskih i školskih ustanova koji rade s djecom s razvojnim teškoćama i invaliditetom da upoznaju i educiraju se za što bolji razvoj djeteta, da imaju obitelj koja razumije izazove i poteškoće na tom putu, da budu realni u rehabilitaciji i očekivanjima svoje djece, a istovremeno ih osnažiti i za kvalitetan rad i to s tehnologijom te da roditelji nauče više o roditeljstvu i da se u konačnici osnaže, steknu potrebne kompetencije i ostvare bolji odnos s djecom i okolinom.

Stručni djelatnici škola i predškolskih ustanova dobit će saznanja o najboljim načinima pristupa u radu i metodama poučavanja obzirom da radni terapeuti to svakodnevno rade s djecom i mladima u Maloj kući, dat će im ideje i saznanja kako prilagoditi tehnološka pomagala za najbolji rad s njima u školama te kako od svakodnevnih predmeta i materijala dostupnih u svakom domaćinstvu mogu izraditi i prilagoditi didaktičke igračke i pomagala.

Zainteresirani roditelji djece s teškoćama u razvoju koji žele svoje dijete prijaviti u program male škole i pomoći u učenju to mogu učiniti pozivom na broj 091/6009 223 te od Maje Jurišić mogu dobiti više informacija.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti