PAKRAC Promovirana elektronska brošura za osobe s invaliditetom BITI IN

Riječ o, za sada, samo digitalnom izdanju u kojem se na 18 stranica objašnjavaju osnovni pojmovi vezani uz status osoba s invaliditetom, te institucije i način ostvarivanja raznih prava vezanih uz taj status koji se odnosi na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poticaje za zapošljavanje, ali i povlastice u javnom prijevozu i niz drugih prava za koje mnogi niti ne znaju

 

'Biti in'  je elektronska brošura za osobe s invaliditetom nastala u suradnji KPD 'Sloge' i Grada Pakraca uz poticaj Zaklade 'Slagalica' iz Osijeka, a  Dubravka Špančić, tajnica 'Sloge' ju je predstavila 26. studenog u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman uz nazočnost pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević te predstavnika 'Slagalice' i Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac- Lipik.

Riječ o, za sada, samo digitalnom izdanju u kojem se na 18 stranica objašnjavaju osnovni pojmovi vezani uz status osoba s invaliditetom, te institucije i način ostvarivanja raznih prava vezanih uz taj status koji se odnosi na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poticaje za zapošljavanje, ali i povlastice u javnom prijevozu i niz drugih prava za koje mnogi niti ne znaju.

Takvim pristupom sigurno će, osim osnovnih saznanja o njihovim pravima, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima uštedjeti znatno truda i vremena u ostvarivanju prava i to je zapravo najveća vrijednost ovog vrlo korisnog vodiča kojeg građani od danas mogu pronaći na internetskim stranica KPD 'Sloge' i Grada Pakraca. Osim truda, ponajviše Dubravke  Špančić, ali suradnika, zaposlenika pakračkih institucija koje se bave pravima osoba s invaliditetom i udruga s tog područja, brošura nije koštala nikoga ništa.

Dubravka Živanović iz Zaklade 'Slagalica, koja je podržala ovaj projekt, na predstavljanju je istaknula da oni i materijalno često pomažu projekte koji za cilj imaju pomoć u svakodnevnom životu osobama s invaliditetom, ali ih najviše veseli kada se s tim problemom bavi sama zajednica, a Pakrac je u tome dobar primjer.

Anamarija Blažević je zahvalila Zakladi na podršci,  KPD 'Slogi na uloženom trudu koji je rezultirao jednostavnom, prepoznatljivom i lokalno veoma upotrebljivom brošurom. Ona je podsjetila da smo u proteklih 25 godina od rata rješavali uglavnom njegove negativne posljedice, ali da je sada došlo vrijeme i da se bavimo raznim stvarima koje predstavljaju nadogradnju pri čemu je razbijanje raznih administrativnih barijera dio toga što pokazuje i slučaj iz njene prakse jer još uvijek u gradskoj upravi nisu došli do odgovora kako prioritetno, a zakonski regularno, zaposliti osobu s invaliditetom.

Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih, ponovo je podsjetio na loš materijalni položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj gdje postoje uglavnom samo papirnate odredbe koje se u praksi ne mogu pronaći naglasivši da je Slovenija nedavno o trošku proračuna zaposlila 90 asistenata za slijepe osobe.

Promocija brošure popraćena je projekcijom filma za djecu 'Nevjerojatna priča o divovskoj kruški'.

Anita Blažinović