URIHO Najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj proslavila rođendan

URIHO već dugi niz godina predstavlja začetak suvremene brige i skrbi za osobe s invaliditetom i s pravom slovi kao najveća, najrazvijenija i najstarija ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi profesionalna rehabilitacija, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih osoba, a primjeri dobre prakse ove ustanove prepoznati su i na europskoj razini. Danas URIHO zapošljava 495 radnika, od čega su 296 osobe s invaliditetom, rekla je Pavičić-Vukičević i zaželjela URIHO-vcima još puno uspjeha u radu

 

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. obilježen  je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 73. rođendan ustanove URIHO. 

lisinski URIHO (19).JPG lisinski URIHO (18).JPG lisinski URIHO (17).JPG lisinski URIHO (16).JPG lisinski URIHO (15).JPG lisinski URIHO (14).JPG lisinski URIHO (13).JPG lisinski URIHO (12).JPG lisinski URIHO (11).JPG lisinski URIHO (10).JPG lisinski URIHO (9).JPG lisinski URIHO (8).JPG lisinski URIHO (7).JPG lisinski URIHO (6).JPG lisinski URIHO (5).JPG lisinski URIHO (4).JPG lisinski URIHO (3).JPG lisinski URIHO (2).JPG lisinski URIHO (1).JPG Lisinski 2019 (20).JPG Lisinski 2019 (19).JPG Lisinski 2019 (18).JPG Lisinski 2019 (17).JPG Lisinski 2019 (16).JPG Lisinski 2019 (15).JPG Lisinski 2019 (14).JPG Lisinski 2019 (13).JPG Lisinski 2019 (12).JPG Lisinski 2019 (11).JPG Lisinski 2019 (10).JPG Lisinski 2019 (9).JPG Lisinski 2019 (8).JPG Lisinski 2019 (7).JPG Lisinski 2019 (6).JPG Lisinski 2019 (5).JPG Lisinski 2019 (4).JPG Lisinski 2019 (3).JPG Lisinski 2019 (2).JPG Lisinski 2019 (1).JPG Sve je počelo u 15 sati izložbom radova kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom koja je  i ove godine okupila veliki broj izlagača.

- Izložili smo radove kreativnih radionica OSVIT-a i URIHO –a. Predstavljamo tekstilnu radionicu, hobi art radionicu i likovnu radionicu. Na hobi art radionicama bavimo se izradom nakita, izradom ukrasa od keramike i tekstila. Na likovnim radionicama se bavimo akrilnom tehnikom ili crtanjem na papiru ili na platnu, Ove godine predstavljen je i projekt URIHO-ve Službe za rehabilitaciju, 'Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost', zatim neizostavni Purger i Purgerica,  kao i odjeća i obuća brenda S-chool, namijenjenog djeci u vrtićima i školama i želja nam je da se projekt proširi na cijelu Hrvatsku – rekla nam je Irena Rački, dizajnerica u ustanovi URIHO.

 

- Projektom  'Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost' osposobljavamo osobe s invaliditetom za pomoćne kuhare i za poslove čiščenja. Došli smo do polovice projekta, imamo i osoba koje su se nakon završetka pojedine grupe zaposlile, poslodavci su zainteresirani i dalje zapošljavati naše polaznike, što je najbolji pokazatelj uspješnosti projekta - rekla je Ana Barić, voditeljica Radnog centra.

U 16 sati započeo je okrugli stol na temu 'Alzheimer i osobe s invaliditetom' pod moderatorskom palicom Ane Tomašković, a panelisti su bili Sanja Lončar iz ZOSI –a, Marija Kušan-Jukić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Danijela Bratković s Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta, edukacijski rehabilitator iz URIHO-a Željka Šemper, Ivana Čurčić iz Udruge Ozana i Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Nada Škrlin, likovna pedagoginja koja je govorila o svojoj autorskoj knjizi 'Između zemlje' i čeznutljivih zvijezda u koju je utkano iskustvo života s osobom oboljelom od Alzheimera.

Potom je uslijedila dodjela priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, a najprije su dodijeljena priznanja paraolimpijskim sportovima za 2019. godinu.

Najbolji sportaš 2019. godine je Ivan Katanušić iz AKOSI URIHO, najbolja sportašica je stolnotenisačica Helena Dretar-Karić, a najbolja ekipa je stolnoteniski klub invalida URIHO. Najbolji trener je Roland Varga iz AKOSI URIHO.

 

Najbolji mladi sportaši 2019. su Neo Pavić, Matej Petrlić, Petra Štruklec, Dominik Ugarković, Nino Baša i Katarina Strunjak.

Najbolji u neparaolimpijskim sportovima su Luka Drokan, Petra Deša, najbolja ekipa je Sportski klub slijepih Zagreb i najbolji trener je Zlatko Butko iz Sportskog kluba slijepih Zagreb.

Posebno priznanje za 2019. godinu  dobilo je Sportsko društvo osoba s invaliditetom URIHO za dvadeset godina rada društva te promicanje sporta osoba s invaliditetom.

Finale večeri, tj. koncert i dodjela povelja 'Ivančica' bila je pod voditeljskom palicom jednog, jedinog i neponovljivog Frane Ridjana, a sama svečanost  počela je emotivnom pričom Damira Fatušića, novinara In Portala, o tome kako je on došao u veliku URIHO obitelj.

Nakon toga sve je srdačno pozdravio ravnatelj ustanove URIHO, Josip Držaić, a svečanosti je nazočila zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Jelena Pavičić-Vukičević, Izaslanica predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović bila je saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO, Ljubica Lukačić, Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Državna tajnica u Ministarstvu demografije Marija Pletikosa, Damira Benc iz Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Lucijan Vukelić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, te predstavnici mnogih gradova, udruga, ustanova

- S ustanovom URIHO grad Zagreb ima dobru i dugogodišnju i čvrstu suradnju u kojoj se ostvaruju sva temeljna prava čovjeka i socijalna integracija. URIHO već dugi niz godina predstavlja začetak suvremene brige i skrbi za osobe s invaliditetom i s pravom slovi kao najveća, najrazvijenija i najstarija ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi profesionalna rehabilitacija, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih osoba, a primjeri dobre prakse ove ustanove prepoznati su i na europskoj razini. Danas URIHO zapošljava 495 radnika, od čega su 296 osobe s invaliditetom – rekla je zamjenica zaagrebačkog gradonačelnika Pavičić-Vukičević i zaželjela URIHO-vcima još puno uspjeha u radu.

 

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom  ovom prigodom dodjeljuje i svoje najveće priznanje, Povelju, kao nagradu za životno djelo pojedincima osobama s invaliditetom i udrugama za vrhunska športska ostvarenja, dugogodišnji stručni rad te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

Ovogodišnji laureati su Sportsko društvo invalida Hrabri za 50 godina rada, te Nikola Neralić za izniman doprinos i inicijativu u osnivanju SDI Hrabri te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom, a čime je osobito doprinio sportskom ugledu Grada Zagreba.

 

Povelju 'Ivančica', priznanje koje ustanova dodjeljuje zaslužnim institucijama i osobama koje na različite načine doprinose i sudjeluju u  promicanju  djelatnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba s invaliditetom dobili su Zagrebački holding d.o.o., Lucian Vukelić, Hrvatska poštanska banka d.d., HDS ZAMP, Lucijan Orlić, bivša ministrica Ministarstva demografije Nada Murganić.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su Tomislav Brajša, Saturnus Band, Sandra Petrž, Pero Rogan, Barbara Suhodolčan i Marko Škugor.

Anita Blažinović

Ustanova URIHO na potpori zahvaljuje Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za kulturu, Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, HDS ZAMP-u kao i brojnim donatorima, a oni su redom MASTEX D.O.O.,KROKOTEKS D.O.O., OBRT MILE STEPIĆ, DALLMAYR VENDING D.O.O., KONČAR,VEDRAN PROMET D.O.O., VASCOM D.O.O., LUXORIA D.O.O, LATEKS D.O.O., TRGOCENTAR – ZABOK. PLETENINE – DAVOR, DB PROM – ZAPREŠIĆ,  SISCIA ZLATNA IGLA, TRGOFORTUNA,  AVORATO VARAŽDIN, PRIMO NIZ, GALKO d.o.o., Helanida d.o.o., Janprom d.o.o., Mistral, Odašiljači i veze d.d., Krojostil d.o.o., Dicta d.o.o., Teding d.o.o., PBZ Card d.o.o., Hir d.o.o.

 

Povezane vijesti