DOBRA VIJEST Nataša Arsenović prva je slijepa studentica medicine

Treba se uključiti ne samo lokalna, već šira zajednica kako bi olakšali i omogućili ljudima s invaliditetom da budu jednaki i ravnopravni s ostalim građanima, rekao je gradonačelnik Doboja Boris Јerinić

 

Nataša je slijepa od devete godine, ali se nikada nije predavala. Svladala je tehniku grnčarstva, naučila je skijati, glumi, a sada je prva slijepa studentica na Medicinskom fakultetu, smjer fizijatar u Novom Sadu. Majka Spomenka kaže kako je pri polasku na fakultet imala problem s osobnom asistencijom, a onda su našli djevojku koja pomaže Nataši.

- Ide s njom, pomaže joj da bi ona lakše učila, tu vam je pomoć i pri oblačenju, znate kako je, dijete ne vidi i sve je problem, međutim, ona se odlično snalazi - kaže Natašina majka Spomenka.

Osobni asistent zahtijeva dodatni novac u kućnom budžetu, a osim toga studiranje u Srbiji podrazumijeva stanovanje u studentskom domu, pa je u pomoć priskočio grad Doboj, piše RTRS.

- Našli smo mogućnost da na godišnjoj razini izdvajajmo negdje oko 10.000 maraka, odnosno 1.000 maraka mjesečno, to je jedna poruka da se treba uključiti ne samo lokalna, već šira zajednica kako bi olakšali i omogućili ljudima s invaliditetom da budu jednaki i ravnopravni s ostalim građanima - rekao je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Osim osobne asistencije, građani s invaliditetom suočavaju se i s drugim problemima. Arhitektonske barijere samo su neki od njih. Pristupačnost, kažu, treba svugdje osigurati, a najprije u javnim objektima.

Veseli pomak koji se odnosi na uvođenje osobne invalidnine, ali udruge traže da se to odnosi i na osobe s manjim invaliditetom.

- Ovo je poboljšanje svakako, ali mi ćemo i dalje sa svim relevantnim institucijama tražiti rješenje da se stanje zaista poboljša - navela je Dragica Bekanović iz Udruženja distrofičara.

Kada prođu školovanje onda ih dočeka i problem zapošljavanja. Sve bi bilo lakše, kažu, kada bi se poštovalo ono što je propisano jer i za to postoje zakonska rješenja.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti