DOBRA VIJEST Otvaraju se centri za dijagnostiku i liječenje odraslih s neurorazvojnim teškoćama

Osobe s autizmom i drugim neurorazvojnim teškoćama često nemaju gdje ići za dijagnosticiranje i liječenje kada više nisu djeca. Medicinska škola Sveučilišta Maryland i partneri kažu da stvaraju niz centara posebno za odrasle

 

S 500.000 dolara državnih sredstava za pokretanje, škola, Medicinski centar Sveučilišta Maryland i Savez za tuberoznu sklerozu upravljat će s dva centra za pružanje procjene, njege i liječenja poremećaja koji uključuju i epilepsiju, intelektualni invaliditet i tuberoznu sklerozu, piše Baltimore Sun.

- Ovi će se novi centri usredotočiti na potrebe odraslih - rekao je doktor Peter Crino, profesor i predstojnik neurološkog odjela medicinske škole, koji će biti direktor centara.

- To je ključna usluga koja bi u konačnici mogla promijeniti živote onih kojima je potrebna i koji nisu prošli dijagnostičku obradu.

Centri će biti poznati kao Centar za odrasle osobe s neurorazvojnim invaliditetom Sveučilišta Maryland i Maryland centar za tuberoznu sklerozu i služit će ljudima u Marylandu, Delawareu, Pennsylvaniji, Virginiji i Distriktu Washington.

Njega će se pružati na Rehabilitacijskom i ortopedskom institutu Sveučilišta Maryland u Baltimoreu, a također će biti dostupna i putem usluge telemedicine.

Prema planu, centri će koordinirati s dva regionalna centra za djecu, Wendy Klag Centrom za autizam Sveučilišta Johns Hopkins i Institutom Kennedy Krieger kako bi identificirali pacijente i pružili kontinuiranu skrb kada djeca ‘prerastu’ postojeće usluge.

Dužnosnici su vidjeli potrebu jer poremećaji pogađaju mnoge ljude u Marylandu, a i šire.

Primjerice, jedno od 59 američke djece ima poremećaj povezan s autizmom, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Poremećaj može uzrokovati socijalne i komunikacijske te probleme u ponašanju.

Tuberozna skleroza je genetski poremećaj koji uzrokuje tumore i često je povezan s autizmom. Otprilike jedno od 6.000 djece u Sjedinjenim Američkim Državama rodi se s tuberoznom sklerozom, prema Savezu tuberozne skleroze.

- Otvaranjem ovih novih centara radimo važan korak naprijed u povezivanju ljudi s liječnicima i službama kako bismo im pomogli da prebrode izazove koji ih mogu spriječiti da žive život u njegovom punom potencijalu - kaže doktor Mohan Suntha, predsjednik i izvršni direktor Medicinski sustava Sveučilišta Maryland.

- Pod vodstvom doktora Crina, novi će centri popuniti kritični jaz u uslugama i omogućiti bolju dijagnozu, liječenje i njegu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti