ISTRAŽIVANJE Nasilje nad ženama s intelektualnim teškoćama od najranije dobi

Po podacima policije, 133 osobe s invaliditetom pretrpjele su neku vrstu štete zbog nasilja u obitelji, od toga su 74 žene. Podaci Nacionalnog registra osoba s invaliditetom govore da je do veljače zabilježeno nasilje nad 51 ženom s invaliditetom

 

Udruga za samozastupanje provela je istraživanje o nasilju nad ženama s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj koje je pokazalo da se nad tim osobama nasilje provodi od najranije dobi, a često nije prepoznato niti se prijavljuje, pa se protiv takvog nasilja ništa ni ne poduzima.

Istraživanje je provedeno u okviru projekta 'Osnaživanje žena s intelektualnim teškoćama' u kojem je sudjelovalo sedam žena različite životne dobi, koje su prenijele svoja iskustva počevši od obitelji, udomitelja do institucija.

Senada Halilčević iz Udruge za samozastupanje izrazila je zabrinutost zbog nasilja u institucijama gdje su te osobe smještene. Osobe s intelektualnim poteškoćama, upozorila je, često ne znaju prepoznati nasilje, ne prijavljuju ga i često se protiv njega ništa ne poduzima.

- Zabrinjavajuće je da osobe s intelektualnim poteškoćama nastavljaju biti maltretirane i kada se vrate u zajednicu. Tada nasilje postaje podmuklo, žrtva ga ne može lako definirati i dokazati, a ta podmuklost je najgora - ističe.

Drugo je, dodaje Halilčević, strukturalno nasilje kojim se onemogućuje obrazovanje, nasilje gdje ne možemo otkriti počinitelja, a tu je i ekonomsko nasilje kojega osobe često ne prepoznaju.

Sabor povisio novčane kazne za nasilje

Savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Sandra Batlag podsjetila je da je Hrvatski Sabor donio strože zakone za zaštitu od nasilja. 

- Novčanom kaznom od najmanje 7000 kuna kažnjava se onaj tko nasilje vrši pred djetetom, osobom s invaliditetom i starijom osobom. Nasilje nad osobom s invaliditetom i starijom osobom kažnjava se s najmanje 12.000 kuna - kazala je.

Ukazujući na potrebu žurnog djelovanja na zaštiti od nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama, predsjednik izvršnog odbora Udruge za samozastupanje Damjan Janjušević podsjetio je na svjedočanstva ispitanica.

Ona govore da su bile žrtve nasilja od najranijeg djetinjstva, počevši od obiteljskog nasilja, u školi,  na ulicama pa sve do institucija ili udomiteljske obitelji. "Prema njima su bile nasilne i poznate i nepoznate osobe, bilo to fizičko ili psihičko nasilje, a žene su izložene i povećanom riziku od seksualnog nasilja", rekao je.

Nema dovoljno podataka o nasilju nad osobama s invaliditetom

Na konferenciji je upozoreno da u Hrvatskoj nema dovoljno podataka o nasilju nad osobama s invaliditetom, iako su institucije koje reagiraju u takvim slučajevima dužne prikupljati podatke.

Podaci Ministarstva pravosuđa za 2018. govore da su 32 osobe s invaliditetom bile žrtve obiteljskog nasilja, od čega 17 žena.

Po podacima policije, 133 osobe s invaliditetom pretrpjele su neku vrstu štete zbog nasilja u obitelji, od toga su 74 žene.

Podaci Nacionalnog registra osoba s invaliditetom govore da je do veljače zabilježeno nasilje nad 51 ženom s invaliditetom, rečeno je.

Hina

 

Povezane vijesti