MOJA PRIČA Jozefina Kranjčec, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Kutina

Drage osobe s invaliditetom, stižu bolja vremena, ne brinite, mislimo na vas i borimo se za vaša prava kojima ćemo znatno povećati kvalitetu vaših života. Svima vam želim stabilno zdravlje, puno sreće i ljubavi vaših najdražih. Neka vam bude uspješna 2020. godina uz Božji blagoslov, kaže predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Kutina 

 

Udruga osoba s invaliditetom Kutina  osnovana je 1989. godine, a moto joj je 'Uljepšati život našim članovima, a olakšati ga njihovim obiteljima.'

- Bila sam članica Udruge invalida rada i nekoliko puta prisustvovala svečanostima koje je organizirala Udruga 'OSI', tada pod drugim nazivom. Godine 2006. imali su Izbornu skupštinu i bivša me predsjednica nazvala telefonom da li bi htjela biti predsjednica njihove Udruge s obzirom na to da već znam kako kotiraju udruge,  po struci sam ekonomistica pa bi to odgovaralo za daljnji rad Udruge i eventualni prosperitet. Tada je Udruga radila dva sata tjedno. Pristala sam, ali sam odmah napravila Strateški plan razvoja Udruge za mandatno razdoblje. Na prvoj sjednici Upravnog odbora tadašnja tajnica se digla i rekla: 'Pa naša Udruga nema snage za izvršenje vašeg plana' - kaže Jozefina o svojim počecima, dokazala je da  Udruga  itekako ima snage i do kraja mandata ostvareni su svi ciljevi Strateškog plana.

Od početnih 60 članova, danas Udruga ima 507 članova, od nijedne zaposlene osobe, danas broje 47 zaposlenih.

 

- Udruga provodi 14 projekata, od toga dva trogodišnja programa i dva projekta financirana iz Europskog socijalnog fonda. Pomoću programa i projekata, koje smo sami osmislili i aplicirali prema raznim donatorima pružamo razne socijalne usluge kao što su rana intervencija, poludnevni boravak, osobna asistencija, pomoć u kući, pravna i savjetodavna pomoć, zastupanje interesa osoba s invaliditetom. Svaki novo napisani projekt je izazov jer nikad ne znamo hoće li isti biti financiran ili ne, a onda kad dobijemo financijsku podršku opet imamo bezbroj izazova, od redovitog financiranja, uplata rata po zahtjevu za nadoknadom sredstava, do pravdanja i mnogih promjena prilikom provedbe aktivnosti - kaže predsjednica i nastavlja kako čelnici imaju sluha za potrebe djece s teškoćama u razvoju jer su osigurali 200.000 kuna u proračunu za plaćanje logopeda, a što se tiče pomoćnika u nastavi kroz Udrugu smo dobro razvili ovu uslugu i sad to odrađuje Razvojna agencija bez problema.

- Malo smo u nedostatku pomoćnika u predškolskoj dobi, ali i to ćemo pokušati popraviti u sljedećoj godini. Imamo 30 osobnih asistenata, a preko pomoći u kući smo zbrinuli još 50 domaćinstava koji imaju stariju osobu s invaliditetom tako da mislim da nema nezbrinutih članova Udruge 'OSI' - pozitivna je Kranjčec.

U narednom razdoblju  Udruga će pružati iste vrste usluga uz još neke dodatne pomoćne projekte tj. aktivnosti. A prema obećanju sadašnje Vlade bit će mogućnosti i za apliciranje mnogih inovativnih projekata.

- Planovi su nam nabaviti još jedan kombi radi osiguravanja prijevoza svim osobama s invaliditetom , a ne samo polaznicima Poludnevnog boravka te povećati prostor iako već sada imamo 200 četvornih metara radno-uređenog prostora - kaže Jozefina.

- Drage osobe s invaliditetom, stižu bolja vremena, ne brinite, mislimo na vas i borimo se za vaša prava kojima ćemo znatno povećati kvalitetu vaših života. Svima vam želim  stabilno zdravlje, puno sreće i ljubavi vaših najdražih. Neka vam bude uspješna 2020. godina uz Božji blagoslov - poručuje za kraj Jozefina Kranjčec.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti