CeDePe ZAGREB Podružnica u Novom Jelkovcu pruža cijelu lepezu usluga korisnicima s cerebralnom paralizom

Udruga danas ima 890 članova, provodi poludnevni i dnevni boravak za korisnike pružajući im psihosocijalnu podršku i senzornu integraciju, kako djeci tako i odraslima, i tu ne planiraju stati

 

CeDePe - Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, udruga je koja radi za djecu i odrasle osobe s cerebralnom paralizom i ostalim motoričkim teškoćama od 1977. godine i većinski je od tada vođena od strane osoba s invaliditetom ili njihovih skrbnika. 

Poziv na tradicionalni božićni domjenak bio nam je odlična prilika da s vodstvom Udruge popričamo o uslugama koje korisnicima pružaju u moderno opremljenoj Podružnici u potpunosti prilagođenoj potrebama osoba s invaliditetom.

- Od 2010. godine imamo poludnevni boravak, s njim smo počeli u Sloboštini, a nedavno smo potpisali ugovor s resornim ministarstvom, pa uz poludnevni boravak, koji smo proširili i na Jelkovec, pružamo usluge psihosocijalne podrške i dnevnog boravka, većinom za korisnike iz Malog doma koji su navršili 21 godinu i samim tim napustili ustanovu. Što se tiče usluge psihosocijalne podrške, ona je vrlo slična aktivnostima koje provodimo u poludnevnom boravku, razlika je jedino u obimu korištenja usluge. Godine 2010. počeli smo usluge s 20 korisnika, 2013. ih je bilo 30 - ali smo s Ministarstvom dogovorili kapacitet od 40 - da bi danas imali 67 korisnika svih ugovornih usluga. Osim standardnih aktivnosti, imamo i aktivnosti vezane uz senzornu integraciju, odnosno Kabinet senzorne integracije koji je također opremljen prema svim standardima. Zaposlili smo senzornu terapeutkinju trenutno tu uslugu pružamo za 14-ero djece, dok je na listi čekanja 30-ak djece. Sveukupno imamo zaposlena dva rehabilitatora, radnog terapeuta, senzornog terapeuta, fizioterapeuta i tri radna instruktora. Uz sve navede usluge, pripremamo korisnike  samostalno življenje uz podršku u stanu koji smo dobili uz ovaj prostor kako bi korisnici sve što su savladali u boravku mogli prakticirati u realnom prostoru – rekao nam je Josip Koštan, rukovoditelj ureda.

 

- U poludnevnom i dnevnom boravku, te kod usluge psihosocijalne podrške sve aktivnosti se vode grupno i individualno ovisno o rasporedu toga dana. Uglavnom se radi o aktivnostima primjenjivim na svakodnevni život – od kuhanja kave, serviranja hrane, pranja posuđa i slično. Imamo kreativne, sportske, kuharske, dramske, likovne radionice. Napomenula bih kako u svakoj od aktivnosti koristimo asistivnu tehnologiju – kazala je Dragana Veldić-Šarić, voditeljica poludnevnog boravka.

- Stan je predviđen za urgentne smještaje ako se dogodi da netko od korisnika ostane bez obitelji, u jednoj mjeri se samozbrinjava i za roditelje koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske  dok je dijete na rehabilitaciji, drugi segment je već spomenuta priprema korisnika za stanovanje. Korisnici neće živjeti u tom prostoru, nego će se prilagođavati na svakodnevne životne aktivnosti da dobe percepciju o samostalnom životu. Nažalost, još uvijek nemamo cjelovito rješenje za nepokretne osobe koje trebaju pomoć 24 sata i to je problem koji je prisutan još od osnutka Udruge kada su roditelji korisnika koji su i osnovali Udrugu počeli graditi dom na Jarunu, koji je izgrađen do krova. Početkom rata gradnja je stala, zgrada je propadala. 1993. godine Ministarstvo obrane, odnosno Vlada nam je uzela taj dom i htjela ga je završiti za potrebe invalida Domovinskog rata, međutim i toga se odustalo, a dom je i dalje stajao nedovršen sve do 2009. kada je Ministarstvo obrane dalo zgradu na upravljanje Gradu. Kako je bilo potrebno izgraditi smještaj za ljude oboljele od Alzheimera, dogovorom Grada i nas, dali smo zgradu na daljnju uporabu, a zauzvrat smo dobili ovaj prostor u Jelkovcu, plus jedan stambeni prostor. Unutar tog paketa je predviđeno pet stambenih jedinica za cca 25 osoba motoričkim teškoćama – cerebralna, distrofija i tjelesni invaliditet gdje će Grad osnovati Centar za stanovanje u zajednici i tako će sedam naših korisnika moći stanovati uz podršku. Stanovi su u fazi opremanja, ugovara se cijena smještaja i na koji način će se cijela stvar financirati. Vjerojatno će korisnici participirati svim svojim primanjima, a razliku u cijeni će podmirivati Grad, Ministarstvo, ali još je potrebno dogovoriti detalje. Time će ljudi svakako dobiti mogućnost izbora – pojasnila je Zvjezdana Delić, izvršna direktorica Udruge.

 

- Korisnici i njihovi roditelji Udrugu vide kao mjesto koje će riješiti sve njihove probleme jer ih je sustav već odbio, nekada je na nama veliki pritisak očekivanja, ali i nama su ruke vezane, ne možemo preko rokova, preko nadležnih tijela, preko lokalne uprave ni resornog ministarstva. Jedino što možemo je lobirati za neku ideju  i kad se stvori pogodan trenutak onda se neke stvari mogu riješiti. Primjerice, program osobne asistencije je od 2006. pilot projekt, tako da svjesni smo potreba, a ne možete ih riješiti jer ste samo kotačić u sustavu – dodala je Zvjezdana.

- Senzorna integracija je proces primanja i obrade  i organizacije osjetilnih informacija koje u mozak dolaze iz naših osjetila kao što su vid, sluh, dodir, okus, njuh ili kretanje. Ponekad se dogodi da mozak ne prima informacije na odgovarajući način, stoga ova aktivnost omogućava našem mozgu da sve primljene informacije iz okoline obradi na pravi način tako da one imaju određeni smisao kako bismo na njih mogli odgovoriti nekom aktivnošću. Prvotno se provodila za osobe s autizmom da bi se kasnije primjena proširila. Senzorna integracija važna je za cjelokupni razvoj djece i potražnja za senzornim sobama je velika, pogotovo na istočnom dijelu grada. Postoji senzorika za bebe od rođenja do četvrte godine života i klasična senzorika od četvrte do jedanaeste godine, a do sedme godine je moguće postići najbolje rezultate – rekla je Saša Pavlović, senzorni terapeut u Udruzi.

 

U paketu usluga je i Snoezlelen soba koja je namijenjena svim dobnim skupinama. To je relaksacijska aktivnost koja stimulira sva osjetila te potiče aktivno istraživanje, učenje potiče i razvija socijalnu interakciju. Soba se najviše koristi u radu s djecom i mladim osobama s višestrukim teškoćama. Uključuje vibromasažni krevet spojen na zvučnike, puno svjetlosnih efekata, a podražaji se pažljivo doziraju.

Anita Blažinović