MOJA PRIČA Nevenka Fuchs, predsjednica Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama 'Latice'

Udruga broji ukupno 182 člana, od toga 46 djece s teškoćama u razvoju do 21 godine i 41 osoba s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine, ostalo su njihovi roditelji i skrbnici

 

Nevenka Fuchs predsjednica je Udruge 'Latice' od 2015. godine i majka Petra Fuchsa,  šesnaestogodišnjaka s poteškoćama u razvoju koji želi živjeti kao i svi njegovi vršnjaci, bez obzira na poteškoće koje ima.

- S obzirom na to da nema ustanove u našem okruženju koja bi pružala organizirane slobodne aktivnosti za djecu s poteškoćama u razvoju, djeca su za vrijeme praznika ostavljena na brigu isključivo roditelja. To je, naravno, sigurno okruženje, ali nije idealno ni za dijete kao ni za roditelja, da se brine 24 sata za svoje dijete bez predaha. Svako dijete žudi za igrom, prijateljima, izletima, druženjima, smijehom i svim onim stvarima što svako dijete ima svakodnevno posebno na praznicima. Naša se djeca u tome ne razlikuju. To je bio i razlog zašto sam došla u udrugu te 2015. godine želeći ne samo Petru, već i njegovim prijateljima omogućiti sretne praznike - kaže nam Nevenka, najprije mama, a tek onda predsjednica udruge.

I tako je priča krenula, nekoliko roditelja se skupilo sa željom da nešto pokrenu, jer za vrijeme ljetnih i zimskih praznika na nivou cijele Koprivničko-križevačke županije nije postojalo organizirano mjesto i vrijeme gdje bi se djeca mogla igrati sa svojim prijateljima, družiti, šetati - ukratko, raditi sve što rade djeca te dobi.

- Tako je nastao Mlađi klub 'Naši anđeli', u sklopu kojeg organiziramo ljetne i zimske radionice i koji je s vremenom proširio svoje aktivnosti, obzirom na broj članova odnosno djece kojih je na početku bilo 10-ak, a sada ih već ima 44. Sama činjenica o porastu broja djece u tako kratkom vremenu govori o iznimno potrebnoj i važnoj aktivnosti u sklopu naše udruge - ističe Nevenka.

- S obzirom na povećanje broja djece, prema njihovim potrebama te potrebama roditelja, aktivnosti kluba smo proširili na komunikacijske radionice s govornim vježbama, kulinarske radionice, kreativne radionice, rekreativne aktivnosti, socijalizacijske radionice, mobilni tim - kaže predsjednica ističući partnerstvo s Udrugom za terapijsko jahanje 'Osmijeh' s kojom udruga organizira terapijsko jahanje za 20-ak svojih članova. Također organiziraju radionice osobne higijene i zdravih navika, terapijsko hranjenje, priprema jednostavnih jela, radionice s vrtićima i školama.

- U partnerstvu s Poliklinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Prof.dr.sc. Milena Stojčević Polovina', koja je zdravstvena ustanova usko specijalizirana za rehabilitaciju djece, provodimo procjenu razvoja i razvojnu rehabilitaciju, psihološku podršku, razvojnu rehabilitaciju, edukacijsko- rehabilitacijske tretmane, senzornu integraciju, okrugle stolove za djelatnike javnih ustanova, prvenstveno djelatnike vrtića. Jedan od osnovnih ciljeva tog partnerstva je pružiti psiho-socijalnu podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju kroz rehabilitacijske radionice te organiziranje edukacija i okruglih stolova u svrhu primarne prevencije, dijagnosticiranja odstupanja u razvoju djece te boljoj socijalizaciji i integraciji djece s teškoćama u razvoju u društvo - kaže predsjednica Fuchs.

Mlađi klub 'Naši anđeli' je osnovan 2015. godine međutim Udruga 'Latice' postoji od 1968. godine i ima vrlo dugu povijest kroz koju se brinula o osobama s intelektualnim teškoćama, tako da osim mlađeg kluba postoji i klub 'Latica', koji u sklopu svojih aktivnosti organizira slobodno vrijeme za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine. S obzirom na to da udruga trenutno nema uvjete za provođenje poludnevnog i dnevnog boravka, organiziraju slobodne aktivnosti za osobe starije iznad 21 godine.

- Udruga broji ukupno 182 člana, od toga 46 djece s teškoćama u razvoju do 21 godine i 41 osoba s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine, ostalo su njihovi roditelji i skrbnici.

- Kontinuiranim povećanjem broja članova bili smo prisiljeni tražiti veći prostor za provođenje svih naših aktivnosti. Novi prostor bi nam omogućio da krenemo sa socijalnim uslugama koje su nedostupne za veliki broj djece s teškoćama u razvoju kao i za osobe s intelektualnim teškoćama na području cijele Koprivničko-križevačke županije - ističe predsjednica Fuchs, a u tom smislu je Grad Koprivnica udruzi izašao u susret i ustupio veliki prostor na području KAMPUS-a. Objekt je veličine 500 m2.

- Naš sljedeći cilj je adaptirati taj prostor, steći uvjete za pružanje socijalnih usluga koje su nedostatne na području Grada i Županije te tako steći uvjete za naše budućem poslovanje, a to je okrenuti se prema socijalnom poduzetništvu.

U tome svemu veliki problem su financijska sredstva, birokracija koja ne zaobilazi ni Civilna društva. Činjenica je da se udruge, kao što je Udruga 'Latice', osnivaju iz razloga jer institucije nemaju sustavno riješeno kako i na koji način se brinuti o osobama s intelektualnim teškoćama starijim iznad 21 godine. Činjenica je da osobe kad navrše 21 godinu i izađu iz sustava obrazovanja, odnosno kad navrše 21 godinu, prestaju boraviti u centrima za rehabilitaciju i iz tog razloga su ostavljeni na brigu svojih roditelja. Tu uskaču civilna društva i svojim djelovanjem nastoje omogućiti tim osobama dostojanstven život, odnosno pokušavaju nadomjestiti sve ono što je tim osobama potrebno.

- S tim ciljem i potrebom je i naša udruga krenula u provođenje nove socijalne usluge, a to je provođenje osobne asistencije za naše članove, gdje će naših sedam članova dobiti osobnu asistenciju, što je od neizmjerne važnosti ne samo za roditelje naših članova koji će po prvi puta imati svakodnevnu pomoć oko njihove djece, već i za osobe s invaliditetom gdje će one imati pomoć kod svojih svakodnevnih aktivnosti. Moramo napomenuti da se radi o starijim članovima, tako da su i roditelji u poodmakloj životnoj dobi gdje i sami roditelji trebaju pomoć. Tu dolazimo do pitanja što i kako dalje kad roditelji dođu u životnu dob kad i sami su u potrebi za pomoći. To je pitanje koje ne zaobilazi niti jednog roditelja djeteta s teškoćama i roditelja djeteta s invaliditetom koje ne može samostalno živjeti. Naravno, odgovor na to pitanje su stambene zajednice koje bi omogućile normalan život djeci, ali bi isto pružilo roditeljima olakšanje, jer će znati da će njihovo dijete imati dostojan život i kada njih više ne bude - kaže predsjednica.

Veliki pothvat udruge bila je Humanitarna akcija 'Milijun koraka' pod geslom 'Prohodat ću više od milijun koraka za one koji to ne mogu'.

- Milijun koraka nije bilo samo prikupljanje donacija, već nešto mnogo više. Tijekom cijelog trajanja pokušavali smo informirati i senzibilizirati javnost o problemima osoba s intelektualnim teškoćama i djece s teškoćama u razvoju. Veseli nas što je to prepoznato, kao i naše nastojanje da težimo promjenama i podignemo razinu kvalitete života onima koji su na neki način zapostavljeni. Velika pomoć nam je bio tijekom cijele akcije HGSS, planinari i ne samo oni, već i tisuće ljudi koji su pratili našeg Maria tijekom cijele njegove rute i svakim danom iščekivali vijesti o njemu.

- Naš Mario je krenuo s najsjevernije točke Via Adriatica Traila RT Kamenjak do najjužnije točke Prevlake i prevalio više od milijun koraka. Prikupljeno je 85.000 kuna - kaže nam Fuchs, a akcija je išla dalje velikim humanitarnim koncertom Cura iz Centra i njihovih prijatelja. Sredstva prikupljena na tom koncertu su išla i za Udrugu 'Mali princ' iz Đurđevca i Udrugu 'Maslačak' iz Križevaca.

Projekti udruge su bili financirani iz raznih izvora, najviše iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada, Županije, Nacionalne zaklade, Hrvatske zaklade za djecu, Ministarstva znanosti i obrazovanja. Komunalca, Koprivničkih voda.

- Problem naših članova su predrasude na svakom koraku i one su još uvijek velike, ali zadaća svih nas je raditi na tome da naše članove integriramo u društvo kao ravnopravne članove zajednice. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je u 2018. bilo 1.800 nezaposlenih osoba s intelektualnih teškoćama, a tijekom godine ih se zaposlilo 1.100. Ukupno je tijekom godine zaposleno 3.200 osoba s invaliditetom, a na HZZ-u je bilo prijavljeno njih 5.800. Od ukupno zaposlenih osoba s invaliditetom njih 32 posto bile su osobe s intelektualnim teškoćama. Iako ne postoje točni podaci o ukupnom broju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, procjenjuje se da oni čine oko 4,5 posto populacije. U posljednjih deset godina bilježi se porast u njihovu zapošljavanju. Kod svih poslodavaca koji imaju više od 20 zaposlenika, tri posto moraju činiti osobe s invaliditetom, a to čini samo tri tisuće - navodi Fuchs. Naime, oko 60 posto poslodavaca koji imaju zakonsku obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom to ne čini, već plaćaju naknadu za nezapošljavanje, koja se zatim usmjerava na poticaje ili profesionalnu rehabilitaciju.

- 'Vi morate biti promjena koju želite vidjeti u svijetu', rekla je Mahatma Gandhi, a naša poruka glasi: 'kroz naš rad mi želimo svijetu pokazati da su promjene moguće' - zaključuje svoju priču Nevenka Fuchs.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti