MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE Potpisana tri ugovora podrške projektima deinstitucionalizacije

Od ukupno 18 ustanova definiranih u Operativnom planu koje pružaju usluge osobama s invaliditetom, do sada je njih pet potpisalo ugovore u vrijednosti od 55,9 milijuna kuna

 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 20. ožujka 2017. godine objavilo je dva Poziva usmjerena procesu deinstitucionalizacije: 'Podrška procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih', ukupne vrijednosti 63 milijuna kuna, i 'Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom', ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna.

U okviru oba poziva osigurava se podrška procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih, osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te osiguravanje njihova prava na život u obitelji i zajednici.

Prihvatljivi prijavitelji su ustanove socijalne skrbi koje pružaju usluge za djecu i mlade te ustanove socijalne skrbi koje pružaju usluge osobama s invaliditetom, a koje su definirane u 'Operativnom planu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj 2014. - 2016.'

Od ukupno dvanaest ustanova definiranih u Operativnom planu koje pružaju usluge za djecu i mlade, do sada je njih sedam potpisalo ugovore u vrijednosti od 39,66 milijuna kuna, a od ukupno 18 ustanova definiranih u Operativnom planu koje pružaju usluge osobama s invaliditetom, do sada je njih pet potpisalo ugovore u vrijednosti od 55,9 milijuna kuna.

Dana 16. siječnja 2020. potpisana su tri nova ugovora ukupne vrijednosti 22,5 milijuna kuna sa sljedećim korisnicima:

Dječji dom Maestral Split s projektom 'Pružimo ruku podrške djeci, mladima i obiteljima' u vrijednosti od 5,3 milijuna kuna. Projekt omogućuje razvoj novih i poboljšanje postojećih izvaninstitucijskih usluga za 48 djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi te 60 bioloških, udomiteljskih i posvojiteljskih obitelji na području Splitsko-dalmatinske županije kao i osnaživanje 40 stručnih radnika za provođenje usluga. Provodit će se aktivnosti razvoja i širenja izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu, mlade i obitelji poput usluge organiziranog stanovanja, usluge savjetovanja i pomaganja, poludnevnog boravka te aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka za pružanje izvaninstitucijskih usluga.

Dom za odgoj djece i mladeži Osijek s projektom 'Prevencijom za bolje sutra' u vrijednosti od 5,7 milijuna kuna. Projekt će doprinijeti jačanju prevencije institucionalizacije djece i mladih s problemima u ponašanju na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, širenjem izvaninstitucijske usluge boravka u školi za devet djece s problemima u ponašanju te usluge savjetovanja i pomaganja 50 obitelji, kao i jačanju kapaciteta deset stručnjaka za provođenje usluga. Projekt ujedno uključuje i dvije kampanje kojima će se promovirati alternativni oblici skrbi te senzibilizirati stručnjaci i roditelji u pitanjima vezanim za potrebe djece s problemima u ponašanju.

Centar za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači' s projektom 'Zajedno sretni' u vrijednosti od 11,5 milijuna kuna. Projekt je usmjeren na poboljšanje pristupa visokokvalitetnim izvaninstitucijskim uslugama osobama s intelektualnim oštećenjima, djeci s teškoćama u razvoju te njihovim obiteljima na području Splitsko-dalmatinske županije. Projektne aktivnosti uključuju pružanje usluge organiziranog stanovanja, usluge rane intervencije i psihosocijalne podrške te jačanje kapaciteta stručnjaka za pružanje izvaninstitucijskih usluga te podizanje svijesti javnosti o procesu deinstitucionalizacije.

Anita Bažinović

 

Povezane vijesti