INOVATIVNO Natjecanjem do veće zaposlenosti osoba s invaliditetom

Američki federalni ured posvećen promicanju života u zajednici nudi velik iznos kako bi pomogao tvrtkama da pronađu i provode inovativne načine za povećanje zaposlenosti osoba s invaliditetom

 

Ured za život u zajednici američkog Ministarstva za zdravstvo i ljudske usluge traži od poslodavaca da smisle nove ideje kako da se u radnu snagu uključe osobe s invaliditetom - posebno osobe s intelektualnim i razvojnim poteškoćama.

Tvrtke imaju priliku u natjecanju osvojiti do 100.000 dolara koji će im pomoći da svoje modele provedu u praksi.

- S ovim izazovom, Ured za život u zajednici traži od poduzeća da se obvežu da će zaposlenike s invaliditetom, posebno s intelektualnim i razvojnim poteškoćama, uključiti u procese inkluzije, raznolikost i prepoznavanja talenata - kažu organizatori.

- U konačnici, ovdje predloženi procesi omogućit će tvrtkama da iskoriste talente raznolikije radne snage i osigurati mogućnost napredovanja i konkurentnost u ekonomiji budućnosti za više Amerikanaca s invaliditetom.

Iz Ureda za život u zajednici rekli su da traže ‘inovativne procese za radnu snagu’ koji koriste netradicionalne metode za redefiniranje razvoja karijere i rješavanje prepreka u zapošljavanju s kojima se susreću ljudi s intelektualnim i razvojnim teškoćama. Poslodavci trebaju planirati uključiti osobe s invaliditetom u testiranje svojih modela, a sve ideje trebale bi dovesti do konkurentnog, integriranog zapošljavanja, piše Disability Scoop.

Organizatori primjećuju da tvrtke koje zapošljavaju osobe s invaliditetom prijavljuju veće prihode, veći profit, bolji moral i veće stope zadržavanja, ali mnoga poduzeća ne znaju odakle započeti.

Federalni dužnosnici rekli su da se nadaju da modele razvijene i dorađivane kroz ovo natjecanje mogu replicirati drugi poslodavci.

Tvrtke moraju do 14. veljače podnijeti prijedloge za natjecanje, koje će u konačnici donijeti novčane nagrade u iznosu od 380.000 dolara pobjednicima tijekom tri faze.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti