MOJA PRIČA Klaudia Dokozić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije

Plan nam je da se zabavljamo, tražimo sredstva koja će nam tu zabavu omogućiti, da nešto naučimo, a u konačnici je to izgradnja stambene zajednice za mlade jer njihovi roditelji neće zauvijek živjeti, kaže Dokozić

 

Klaudia Dokozić trenutno odrađuje drugi mandat u UOI Grada Opatije. Kako kaže, neplanirano i iznenada zbog određenih okolnosti u udruzi postala je predsjednica 2014. godine. Kako je tada rekla, samo privremeno, a to privremeno traje do danas. Rođena je 24. svibnja 1966. u Rijeci, udana je, ima dvoje djece i dva prekrasna unučića, blizance. Hobi su joj psi i konji, uzgaja velike pudle i Coton de tulear pasminu, a od konja ima frizijce, haflingere i hrvatske toplokrvnjake.

- Naša udruga broji 94 člana, a od projekata izdvojili bi osobne asistente koje zapošljavamo u najvećoj mjeri. U udruzi imamo i sekciju mladih s intelektualnim teškoćama pod imenom 'Smajlići' koja broji desetak članova i za njih osmišljavamo slobodno vrijeme kroz 20 sati tjedno. Njihov projekt je pokriven kroz program 'Opatija - zdravi grad' s kojim usko surađujemo - navodi Klaudia.

Projekt Usluge osobne asistencije osobama s najtežim tjelesnim invaliditetom ova udruga provodi od 2008. godine i to je projekt s najdužim stažem. 

- Kroz projekt zaposleno je devet osoba. Financiran je od Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt 'Smajlići' zapošljava dvije osobe koje brinu o mladima od 18 do 30 godina. Upravo smo potpisali projekt 'Osnažimo mrežu osobnih asistenata II' u vrijednosti oko 1.700.000,00 kuna i to je projekt kroz koji ćemo zaposliti još osam osobnih asistenata i pomoći osam osoba s invaliditetom. U prvom projektu zaposlili smo pet osoba koje će nastaviti rad kroz ovaj projekt. Prije nekoliko dana smo predali EU projekt u vrijednosti 3.0000.000,00 kuna i čekamo hoćemo li ga dobiti - kaže nam Dokozić.

Najveći izazov u vođenju udruge predsjednici Dokozić je nerazumijevanje stručnih službi po pitanju problema članova i same udruge.

- Budući da živimo u maloj sredini iznenađujuće je kako nailazimo na razumijevanje takozvanih 'malih ljudi'. Svi znaju za naše 'Smajliće' jer često šetaju kao skupina, vesele se svim našim uspjesima, govore kako su mladi pristojni i slično - optimistično će predsjednica.

- Plan nam je da se zabavljamo, tražimo sredstva koja će nam tu zabavu omogućiti, da nešto naučimo, a u konačnici je to izgradnja stambene zajednice za mlade jer njihovi roditelji neće zauvijek živjeti. Na Facebook stranici nas možete naci pod nazivom Udruga osoba s invaliditetom - grad Opatija - kaže Klaudia.

- Što sve mora biti predsjednica udruge? Tješiteljica, vještica, administrator, pravnik, knjigovođa, psihijatar, psiholog spreman na izazove koja redovna škola ne pokriva, nego samo životna škola... Što je najzanimljivije, školu, fakultet ili tečaj za predsjednike udruga nitko nije predvidio - kaže nam Klaudia za kraj ove priče, a osobama s invaliditetom poručuje: 'vičite na sav glas o svojim problemima jer, ako šutite, nitko vas neće čuti!'

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti