SVEUČILIŠTE U ZAGREBU Otvoren novi prostor Ureda za studente s invaliditetom

Ured  za  studente  s  invaliditetom  Sveučilišta u Zagrebu djeluje od  2007.  godine s  ciljem izjednačavanja  mogućnosti  i  osiguravanja  uvjeta  za  uspješno i kvalitetno  studiranje svih sadašnjih, ali i budućih studenata s invaliditetom

 

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu od 23. siječnja  djeluje u novom prostoru koji je smješten u Studentskom naselju 'Stjepan Radić', u prizemlju 12. paviljona.

Novi prostor Ureda za studente s invaliditetom uređen je i osmišljen na način da bude još pristupačniji i otvoreniji svojim korisnicima koji trenutno primaju neki oblik potpore ili realiziraju prava putem svojega statusa (prilagodbe u praćenju nastave i u polaganju ispita, vršnjačka potpora u akademskom okruženju, prilagođeni prijevoz, asistencija u studentskom domu i sl.). Potporu trenutno realizira oko 400 studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu.

Na  temelju natječaja koji je proveo Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti,  izabrana je skica Nikoline Žabčić, studentice treće godine preddiplomskoga sveučilišnoga studija Animirani film i novi mediji, koja je oslikala dio prostora Ureda.

Novim se prostorom koji je smješten u okviru studentskoga doma, Sveučilište u Zagrebu kroz svoj Ured za studente s invaliditetom želi još više približiti studentima koji trebaju neki vid podrške te im time pomoći u njihovom studijskom procesu. Ured djeluje u okviru Središnjega ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

Ured  za  studente  s  invaliditetom  Sveučilišta u Zagrebu djeluje od  2007.  godine s  ciljem izjednačavanja  mogućnosti  i  osiguravanja  uvjeta  za  uspješno i kvalitetno  studiranje svih sadašnjih ali i budućih studenata s invaliditetom.

Ured je namijenjen svim studentima koji zbog bolesti, oštećenja ili poremećaja imaju  stalne, povremene ili privremene teškoće u realizaciji svakodnevnih akademskih   aktivnosti (studenti s oštećenjima vida, sluha, motoričkim, kroničnim, psihičkim  bolestima i poremećajima, specifičnim teškoćama u učenju kao što su npr. disleksija,  disgrafija i ADHD, te ostalim zdravstvenim stanjima i teškoćama koje mogu utjecati na tijek studiranja).

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, otvorenju novoga prostora Ureda za studente s invaliditetom nazočili su prorektorica za studente,  studije i upravljanje kvalitetom Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Mirjana Hruškar, sanacijski upravitelj Studentskoga centra Zagreb Mirko Bošnjak, predstavnici Studentskoga doma 'Stjepan Radić', predstavnici fakulteta i akademija koje djeluju u okviru Sveučilišta u Zagrebu te brojnih institucija s kojima Sveučilište surađuje.

Podršku radu Ureda za studente s invaliditetom u novom prostoru dale su i predstavnica studenata s invaliditetom u Studentskom domu 'Stjepan Radić' Ana Mandić te studentice Mirna Brođanac, Lara Dabić i Anita Blažeković.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti