Da osjetite sve moje tegobe izazvane invaliditetom s kojim sam rođena shvatili biste moj strah od korona virusa

PITANJE: H. P. (21) Dosta mi je slušanja drugih da sam preosjetljiva i paničarka. Ipak, brine me taj korona virus. Možda se i vama to čini bez razloga i daleko.

 

Ipak, da osjetite sve moje tegobe izazvane invaliditetom s kojim sam rođena, vjerujem da bi me opravdali i imali razumijevanja za moju paniku. U strahu sam od njega uz sve postojeće bolesti. Možete li mi odgovoriti kako se može zaraziti korona virusom? Kako se prenosi? Kojih mjera se treba držati da smanjimo rizik?

ODGOVOR: Točan način na koji je novi korona virus ušao u ljudsku populaciju i načini širenja s čovjeka na čovjeka nisu još sa sigurnošću utvrđeni. Zasad se ne može reći jesu li ljudi zaraženi alimentarnim putem (jedenjem neadekvatno termički obrađenih namirnica životinjskog porijekla), respiratornim putem (udisanjem aerosola koji nastaje pri manipuliranju životinjama i obradi mesa i ostalih proizvoda životinjskog porijekla), izravnim kontaktom (unosom infektivnog materijala, izlučevina ili krvi životinja putem sluznice ili oštećene kože) ili nekim drugim putem.

Pretpostavlja se da je izvor virusa za prvooboljele osobe neka životinja, moguće koja se ilegalno prodavala na tržnici. Kineske zdravstvene vlasti su zatvorile tržnicu s kojom se povezuju prvi bolesnici i u tijeku je ispitivanje uzoraka životinja kojima se trgovalo.

Put prijenosa s čovjeka na čovjeka također nije sa sigurnošću utvrđen. Vrlo vjerojatno se prenosi kapljičnim putem (izravan kontakt s izlučevinama bolesnika) i inhalatorno (udisanjem aerosola koji nastaje pri medicinskim zahvatima u zdravstvenim ustanovama). Nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem (unos stolice bolesnika u probavni sustav prljavim rukama, zagađenom hranom ili vodom), spolnim putem ili putem krvi, navodi HZJZ.

Mjere smanjenja rizika su izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa. Ne dodirivati oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom; izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama; konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme. Temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda; izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato; izbjegavanja dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama;

U ovom trenutku nema jasnih dokaza o održivom tj. efikasnom prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka, iako su potvrđeni pojedinačni slučajevi prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka u bliskom obiteljskom kontaktu i s pacijenta na zdravstvene djelatnike navode iz HZJZ.

In Portal