KOMENTAR 'Come As You Are', film koji ne govori o seksu i invaliditetu

Vjerojatno se ne dogodi često da pogledate film koji vam promijeni pogled na neke stvari i mišljenje o njima. Meni se upravo to dogodilo prije nekoliko dana

 

Prošlo je tek nešto više od dva mjeseca otkad sam pisao o filmovima s likovima i glumcima s invaliditetom. Konstatirao sam tada - i još se slažem s time - da bi cilj svakog takvog filma, ili bar većine njih, barem djelomično morao biti normalizacija invaliditeta. A da bi normalizirali invaliditet, moraju prestati pričati o invaliditetu.

Upravo iz tog razloga većinu 'invalidskih' filmova, pa i neke o kojima sam tada pisao, nisam pogledao. Ali mislim da će se to sada promijeniti. Jer kada prva scena filma prikazuje zgodnu žensku na plaži, a druga frajera koji se budi s jutarnjom erekcijom, nakon čega mu u sobu upada mama i nemilosrdno ga otkriva jer ga mora žurno spremiti, onda znate da to nije običan film i da će vam promijeniti neke percepcije.

Naime, nedavno sam dobio poziv i privilegiju da pogledam 'Come As You Are', američki film o trojici mladića s invaliditetom koji bježe - od svojih pretjerano zaštitnički nastrojenih roditelja - na putovanje u bordel u Montrealu, i to bordel namijenjen baš osobama s invaliditetom. Ludo odvažni trojac na prekograničnu avanturu, u kojoj se nadaju izgubiti djevičanstvo i spoznati svoju neovisnost, vozi medicinska sestra Sam. To je otprilike sve što piše u sinopsisu. I to je sve od radnje što ću vam i ja otkriti. Valjda.

Inače, film je remake belgijskog filma 'Hasta la Vista' iz 2011. godine, snimljenog pod redateljskom palicom Geoffreya Enthovena, a prema stvarnim iskustvima Amerikanca po imenu Asta Philipot, koji boluje od artrogripoze i koristi elektromotorna kolica. Tijekom odmora u Španjolskoj 2006. godine čuo je za legalni bordel pristupačan za invalidska kolica, posjetio magično mjesto i tamo 'skinuo junf'. Smatrao je to iskustvo vrlo zanimljivim - tko bi rekao - i odlučio je organizirati putovanje s drugim ljudima koji, kao i on, imaju problema s pronalaženjem romantične ili seksualne veze zbog invalidieta. Nakon inicijalnog otpora ideji, na kraju su mu se pridružila dvojica mladića, jedan oštećenog vida, drugi paraliziran u motociklističkoj nesreći.

Prije negoli je stigla do velikih ekrana, njegova je priča prikazana u BBC-jevom dokumentarcu 'For One Night Only' iz 2007., a Philipot je dobio ulogu i u 'Come As You Are' - on je tip koji je otvorio bordel u koji putuju protagonisti američkog filma.

Kad smo već kod uloga, prođimo glavnom postavom filma koji nam je današnja tema. Glavni lik se zove Scotty, inspriran je Philipotom, a glumi ga Grant Rosenmeyer. Karijeru je započeo na Broadwayu, a pred kamerama se, između ostalog, pojavio skupa s Benom Stillerom u Wes Andersonovoj uspješnici 'The Royal Tenenbaums', te s Georgeom Clooneyjem i Julijom Roberts u filmu 'Money Monster' redateljice Jodie Foster. Trenutno ga možemo gledati u seriji 'Crazy Ex-Girlfriend'. Inače, Rosenmeyer je i jedan od producenata filma, jer mu je dugogodišnja želja bila dovesti ovaj film na velike ekrane.

Slabovidnog Scottyjevog prijatelja Moa utjelovljuje našoj publici vjerojatno najpoznatiji glumac, Ravi Patel. Njega ćemo uskoro gledati u blockbusteru 'Wonder Woman 1984', a tijekom bogate karijere pojavljivao se u mnogim poznatim serijama, poput 'It's Always Sunny in Philadelphia', 'Scrubs', 'Hawaii Five-0', 'Grey's Anatomy', 'Children's Hospital' i 'The Comedians'.

Hayden Szeto glumi zgodnog Matta, koji je nakon nesreće ostao paraliziran i koristi invalidska kolica. Nakon što prekine s djevojkom, pristaje krenuti na putovanje s dvojicom prijatelja. Hayden je privukao pažnju publike i kritike svojom ulogom u filmu 'The Edge of Seventeen', a na malim ekranima ga možemo vidjeti u serijama 'Lodge 49' i 'What We Do in the Shadows'.

Za kraj, medicinska sestra i vozačica Sam. Ona jedina od glavnih likova nema invaliditet. Sam glumi Gabourey Sidibe, koja je svoj filmski debi ostvarila ulogom naslovnog lika u filmu nominiranom za Oscara, 'Precious'. Za ulogu u tom filmu, Sidibe je dobila brojne nagrade i nominacije, uključujući i one za Oscara i Zlatni globus za najbolju glumicu. Sidibeini televizijski angažmani uključuju uloge u antologijskoj seriji 'American Horror Story' i svim sezonama serije 'The Big C', a trenutno je možemo vidjeti u hit seriji 'Empire'. Zapažene filmske uloge je ostvarila još i u filmovima 'White Bird in a Blizzard' i 'The Brothers Grimsby', među ostalima.

E sad, što reći o filmu, a da vam ne otkrijem previše?

Možda nije sasvim razvidno iz ovoga što sam gore napisao, no - iako u filmu ima i glumaca s invaliditetom, poput prekrasne i talentirane Delaney Feener - trojicu glavnih likova s invaliditetom glume glumci bez invaliditeta. I vidi se to, povremeno. Ali znate što? Neka. Gledajući ovaj film, shvatio sam nekoliko stvari. Jedna od njih je da glumci bez invaliditeta koji glume osobe s invaliditetom nisu loša stvar. Da, treba omogućiti osobama s invaliditetom bavljenje glumom, stvoriti im ulaz na to tržište i na taj način povećati vidljivost cijele populacije. Međutim, u svakoj sekundi koju provedu na ekranu, trojica glumaca zrače ljubav prema projektu i razumijevanje invaliditeta. Političarima i raznim dušebrižnicima često prigovaramo, s razlogom, zbog onog 'jednog dana u kolicima'. Ovi dečki su u kolicima i s bijelim štapom u ruci proveli dane, ako ne i tjedne. I to se osjeti. Zahvaljujući njima, shvatio sam da upravo glumci bez invaliditeta mogu biti karika koja nedostaje u toj nedokučivoj normalizaciji invaliditeta.

Film je prepun situacija - poput one s jutarnjom erekcijom - koje će svim gledateljima biti razumljive, djelomično i zbog odlične glume, ali će na posebnoj razini biti poznate osobama s invaliditetom. Puno puta sam se naglas nasmijao, gotovo do suza. Kao kada se s najboljim prijateljem valjate od smijeha po podu zbog interne fore. Ali ovaj film je puno više od dobre zabave upakirane u zauvijek profitabilni celofan seksa. Ovo je priča o životu, prijateljstvu i ljubavi. Priča o tome kako smo svi, koliko god različiti bili, satkani od krvi i mesa - da, i osobe s invaliditetom mogu biti gubitnici i gadovi. Ali i frajeri. I, konačno, ovo je priča o apsurdu političke korektnosti.

Pred sam kraj, vrijedi prenijeti misli Richarda Wonga, čovjeka koji je režirao film.

- Svi smo gledali filmove o putovanjima. Ja sam ih pročitao na tone. I uvijek će biti filmova o dečkima koji se pokušavaju poseksati. Ali postalo mi je jasno da je to bio samo pametan celofan filma 'Come As You Are'. Ovaj film me dotaknuo na drugačijoj razini. To je putovanje autsajdera, a s tim se mogu povezati na duboko osobnoj razini, mislim da vjerojatno svi to možemo. Kao društvo, skloni smo deseksualizaciji određenih skupina, a ovo je bila prilika da govorimo otvoreno o tome. Scotty, Matt i Mo imaju fizički invaliditet, ali svi preživljavamo s vlastitom verzijom toga, bilo da je riječ o fizičkom ili psihološkom ili čak situacijskom invaliditetu. Svi mi imamo prepreke i nadahnjuje me njihova želja da iskuse život, preprekama unatoč. Poruka koju njihov put šalje nadilazi invaliditet, rasu ili status, to je ljudsko iskustvo.

Film je premijeru imao u ožujku prošle godine na filmskom festivalu South by Southwest, a od tada je skupio brojne festivalske nagrade. U redovnu kino-distribuciju kreće 14. veljače ove godine. Nisam uspio doznati hoćemo li ga moći vidjeti u hrvatskim kinima, ali učinite si uslugu i pogledajte ga. Bilo kad i bilo gdje.

Na početku sam napisao da neki ljudi imaju problema s pronalaženjem romantične ili seksualne veze zbog invalidieta. Ovaj će vas film naučiti da je to laž.

Piše: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti