UDRUGA ŽIVOTNA LINIJA Ima li dovoljno humanosti i empatije u Hrvatskoj?

Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o problemu suicida i depresije u Republici Hrvatskoj. Poražavajuće su statistike prema kojima se u Lijepoj našoj svakog dana u prosjeku ubije otprilike dvoje ljudi, što na godišnjoj razini iznosi oko 700 osoba

 

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde Udruga Životna linija i Društvo za kulturnu suradnju Perun organiziraju tribinu pod nazivom 'Ima li dovoljno humanosti i empatije u Hrvatskoj? – Nacionalna/politička tolerancija i socijalna pravda u RH'. Tribina će se održati 20. veljače u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu, s početkom u 19.30 sati. Govornici na tribini bit će ugledne osobe iz hrvatskog intelektualnog i političkog života.
Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače na inicijativu Ujedinjenih naroda i u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada, radi širenja svijesti o potrebi prevencije siromaštva, socijalne isključenosti, nezaposlenosti i ostalih oblika socijalne nejednakosti.
U Republici Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2020. godine, otprilike 1.014.000 osoba živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti (24,8 posto stanovništva). Od toga ih je oko 350.600 u teškoj materijalnoj deprivaciji, a oko 313.000 živi u kućanstvu koje si ne mogu priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima. Oko 2.091.000 osoba u Hrvatskoj živi u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće.

Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o problemu suicida i depresije u Republici Hrvatskoj. Poražavajuće su statistike prema kojima se u Republici Hrvatskoj svakog dana u prosjeku ubije otprilike dvoje ljudi, što na godišnjoj razini iznosi oko 700 osoba (izvor: Državni zavod za statistiku). Kako bi se te smrti spriječile potrebno je što hitnije izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida, koja u Hrvatskoj još uvijek ne postoji.

Božica Ravlić