Nasilje nad ženama s invaliditetom

PITANJE: R. H. (37) Kao žena s invaliditetom susrećem se s raznim oblicima diskriminacije, pa čak i nasilja.

 

Zanima me postoje li podaci o nasilju nad ženama s invaliditetom u Hrvatskoj, ali i u Europi. Što se točno klasificira kao nasilje nad ženama? Ima li Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku stav prema ovom pitanju? Kome se obratiti ako ste žena žrtva nasilja?

ODGOVOR: Zastrašujuće brojke temeljene na rezultatima istraživanja koje je provela Agencija temeljnih prava Europske Unije, (Fundamental Right Agency, 2014.) među državama članicama, ukazuju da je u zemljama EU:
više od 42 000 žena zlostavljano,13 milijuna žena je 12 mjeseci prije istraživanja doživjelo neki oblik nasilja, a 3,7 milijuna žena je u istom periodu doživjelo seksualno nasilje. Jedna od 20 žena silovana je prije svoje 15. godine. Na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini, je otprilike jedna od tri žene pretrpjela fizičko ili seksualno nasilje, a svaka druga žena suočena je s nekim od oblika seksualnog zlostavljanja.
Nasilje nad ženama prije svega predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, te osim izravnog utjecaja na žene (zdravlje, duboki fizički i psihički ožiljci), nasilje ima nesagledive posljedice na funkcioniranje obitelji, zajednice i društva. Stoga su javne politike u Republici Hrvatskoj, usmjerene na dobrobit zajednice, demokratski legitimitet i nepovredivost ljudskog dostojanstva.
Temeljem propisanog djelokruga rada te zadanih mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poduzima niz aktivnosti koje, među ostalim, uključuju pružanje pomoći i osnaživanje žrtava nasilja, pružanje potpore organizacijama civilnog društva koje štite žrtve nasilja, senzibilizaciju javnosti o štetnosti nasilničkog ponašanja i unaprjeđenje međuresorne suradnje.

In Portal

 

Povezane vijesti