MOJA PRIČA Đurđa Šimatović, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac

Ako pogledamo unazad kada nismo imali sve ovo što danas imamo - pomoćnike u nastavi, osobne asistente, kada naša djeca nisu išla u vrtić i redovne škole - učinili smo više nego što smo tada mogli i zamisliti, poručuje Đurđa Šimatović

 

Đurđa Šimatović, predsjednica  Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac, nikada neće zaboraviti Međunarodni dan osoba s invaliditetom davne 2001. godine. Bilo je to prvo okupljanje osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih roditelja na području bivše općine Orahovica (sada Grada i tri susjedne općine).  Prvi puta su primijećene osobe s teškoćama u razvoju, prvi puta da se  netko obratio  predsjednici Šimatović i ponudio nešto za njezino dijete i svu djecu s teškoćama u razvoju.  Bio je to emotivan trenutak, teško je bilo sakriti suze.

- Josip je naše drugo dijete, sada ima 33 godine i boluje od syndroma Dravet – rijetkog oblika tvrdokorne epilepsije koja počinje u ranom djetinjstvu uz brojne napade i česte ozljede koje ostavljaju duboke tragove. Premda se često događa da  se obitelj raspadne kada bolest dođe, kod nas je na sreću bilo suprotno. Josip je našu obitelj oplemenio, a njegov vedri duh uvijek nam daje nadu i svjetlo koje nas vodi - kaže nam predsjednica Đurđa.

 

- U osnivanju udruge Jaglac, 14. veljače 2002., vidjela sam tračak nade i odmah se uključila u rad i Upravni odbor u kojem sam i danas. Uz radni odnos i stanje mog djeteta odrađivala sam mnoge volonterske poslove u udruzi od vođenja knjigovodstva, pripreme projektnih prijedloga te svih drugih poslova prema potrebi kojima sam doprinijela kvalitetnijem radu i razvoju Udruge. Izazov predsjednice udruge prihvatila sam od 2014. god. kroz volonterski angažman, a od ove godine sam u radnom odnosu u udruzi - kaže Šimatović i navodi da udruga 'Jaglac' trenutno ima 153 člana, od toga 47 osoba s invaliditetom, uglavnom osoba s intelektualnim teškoćama.

- Budući da smo mala ruralna sredina, u kojoj nema drugih mogućnosti za osobe s invaliditetom, sve češće nam se javljaju i osobe s ostalim oblicima invaliditeta te djeca i mladi s teškoćama u razvoju. Prepoznati smo kao primjer dobre prakse i kao udruga koja pruža inovativne socijalne usluge u lokalnoj zajednici po mjeri korisnika omogućavanjem izbora adekvatne i kontinuirane podrške uključenjem u odabrani program/projekt kojim doprinosimo zadovoljenju prioritetnih potreba osoba s invaliditetom te u konačnici prevenciji institucionalizacije. Temeljni program udruge Jaglac', od samog osnutka do danas, je Program  inkluzije i prevencije institucionalizacije u okviru kojeg provodimo nekoliko programa i projekata - ističe Šimatović.

- Trogodišnjim programom 'Jaglac – moj drugi dom', financiranom od strane MDOMSP i nekoliko manjih projekata JLS/RS, provodimo aktivnosti poludnevnog boravka za 15-ak korisnika, koje dovozimo vlastitim prijevozom prilagođenim OSI, a za drugih 15 korisnika omogućavamo podršku kroz terenski posjet obitelji i povremeno uključenje u programske aktivnosti. Uslugu osobne asistencije započeli smo sa 6 korisnika, a sada kroz novi EU projekt 'Moj asistent III' pružamo ju za 21 korisnika. EU projektom 'Učim, radim, pomažem' zapošljavamo osam žena za pomoć u kući za 40 korisnika - starijim osobama s invaliditetom i njihovim članovima obitelji, kao i drugim ranjivim skupinama u lokalnoj zajednici - kaže Šimatović.

 

Virovitičko-podravska županija je udruzi Jaglac dodijelila Povelju zahvalnosti za izniman doprinos ostvarivanju prava osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju za 2017. godinu.

- Naš drugi ključni program, koji također razvijamo od osnutka udruge, je 'Program razvoja volonterstva, demokratizacije i razvoja zajednice'. U 2019. godini uključen je 91 volonter s  ukupno 1354 sata volontiranja. Za djelovanje udruge na ovom području Udruga je dobitnica više nagrada: regionalne Volonterske nagrade za 2014. godinu i Priznanja za 2016. godinu za uključivanje volontera u rad udruge. Povodom Dana grada Orahovice, udruzi 'Jaglac' dodijeljeno je priznanje: Zahvalnica za društveno koristan rad na volonterskoj osnovi i razvoj volonterstva na području grada Orahovice za 2016. godinu - kaže predsjednica predstavljajući još dva važna projekta.

- Provedbom EU projekta i aktivnosti programa (radionice radne okupacije: krojačka, drvna, obrada vlastitog vrta i kuharske radionice) polako razvijamo i treći program: Razvoj društvenog poduzetništva i održivog razvoja čime se želi razviti održivi poslovni model društvenog poduzetništva koji će osigurati platformu za rad i zapošljavanje teško zapošljivih skupina, posebice osoba s invaliditetom. Na taj će se način, osim unapređenja kvalitete života korisnika i zajednice, dodatno doprinijeti održivosti rada udruge, osnaživanju razvoja i stabilnosti kapaciteta udruge.

U cilju izgradnje inkluzivnog okruženja u zajednici, snažnije senzibilizacije javnosti, te općenito provedbi projekata i programa koje će osigurati promicanje i ispunjenje socijalnih, humanih i demokratskih prava osoba s invaliditetom udruga Jaglac  provodi svoj četvrti program:  Program podrške, zagovaranja i umrežavanja što podrazumijeva razvoj partnerstva te razvoj i unapređenja politika za osobe s invaliditetom na svim razinama - kaže Đurđa.

 

Podršku u razvoju ova četiri strateška programa kao i stabilizaciju rada udruge osigurava  Institucionalna podrška Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva.

Udruga se financira putem projekata i donacija te zapošljava 39 djelatnika, što je od velike važnosti za osiromašeno ruralno područje Slavonije. Važno je imati  Europske i nacionalne projekte jer bez njih sve ovo ne bi bilo moguće, ali tu se kriju i najveći izazovi: nesigurnost projektnog načina financiranja udruga i predugo čekanje rezultata natječaja.

- Svakako uz sve pozitivno što sam do sada istaknula susrećemo se i s izazovima, ponekad imam osjećaj da se prenaglo razvijamo, s jedne strane sustav nas potiče na projektno/programsko pružanje socijalnih usluga, a s druge strane Mreža pružatelja socijalnih usluga se godinama ne otvara za nove korisnike što bi nam osigurao kontinuitet u radu. Iz toga proizilazi problem u zadržavanju već uhodanih mladih stručnih djelatnika kojima takav način financiranja ne pruža sigurnost tako da često odlaze na sigurnije i bolje plaćene poslove.

Osim toga, još uvijek ima određeni broj osoba s invaliditetom koje ostaju izolirane u svom domu, zbog stava nekolicine roditelja koji nisu otvoreni za promjene. Kada se zalažemo za ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom u život lokalne zajednice u cilju poticanja neovisnosti istovremeno trebamo pružati podršku i članovima njihovih obitelji u cilju promjene stavova i prihvaćanja inovativnih usluga - kaže predsjednica i u nastavku želi istaknuti  najveće uspjehe kojima se udruga ponosi.

- Zahvaljujući inicijativi udruge Jaglac, udruge Putokaz i JLS (Grada Orahovice i Slatina) za integraciju djece s teškoćama u razvoju  u dječji vrtić Palčić Orahovica, zaposleni su asistenti, a kasnije je povećan broj djelatnika u cilju uspješnije inkluzije djece s teškoćama u razvoju.

U 2019. godini udruga Jaglac dobila je dvije nekretnine u trajno vlasništvo, i to staru školu u Novoj Jošavi, od osnovne škole Ivane Brilić-Mažuranić Orahovica uz suglasnost Skupštine VPŽ koju smo prijavili na natječaj Unaprjeđenja infrastrukture za pružanje socijalnih usluga. Rekonstrukcijom, proširenjem i opremanjem ove nekretnine Udruga bi bila spremna za pružanje visokokvalitetne usluge poludnevnog boravka.

- Novu kuću u Orahovici poklonila su nam dva poduzetnika, jedan iz Čačinaca, a drugi iz Njemačke. Kuća nam trenutno služi za provedbu programskih i projektnih aktivnosti, a u budućnosti ako se prva investicija ostvari, kuću bi prenamijenili za razvoj društvenog poduzetništva ili stambenu zajednicu.

Ove vrijedne donacije dokaz su prepoznatljivosti predanog rada udruge u korist OSI/OSIT, veliki vjetar u leđa, ali i odgovornost za budućnost - ponosno će predsjednica.

- Znam da je teško pružiti utjehu roditeljima koji žive s osobama koje imaju intelektualne poteškoće, misliti o njihovoj budućnosti nakon nas još uvijek je ravno noćnoj mori, ali ako pogledamo unazad kada nismo imali sve ovo što danas imamo (status roditelj-njegovatelj, pomoćnike u nastavi, osobne asistente, kada naša djeca nisu išla u vrtić i redovne škole), učinili smo više nego što smo tada mogli i zamisliti. Svjesni činjenice da nam ništa od toga nije bilo pruženo na pladnju, mislim da zajedničkim snagama možemo i više za sigurnu i sretnu budućnost naših korisnika. Uživajmo u svakom trenutku i radosti koju nam pružaju - zaključuje svoju priču Šimatović.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti