ENTRE Predstavljamo novi bend osoba s invaliditetom

Ne vidimo baš često da se osobe s invaliditetom bave glazbom pa je naša poruka upravo neka se bave glazbom, neka se uključe, pokažu talente, kaže Dražen Maleković, osnivač i voditelj benda

 

14. listopada 2019. aktivno je oformljen novi bend EnTre kojeg čine gluhi, nagluhi i slabovidni članovi. Odlična je to prigoda za razgovor s Draženom Malekovićem, osnivačem i voditeljem benda.

Kako se rodila ideja za osnivanjem benda? Kakav glazbeni meni nudite?

- Već puno godina se bavim glazbom i bubnjar sam. Sve je počelo kad sam došao u Pučko otvoreno učilište u Zagrebu gdje sam sudjelovao u projektu 'Pravo na umjetnost' Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i kroz taj projekt sam dodatno razvijao različite vrste glazbe, a to su djembe glazba i tečaj gitare, a u projekt su bile uključene gluhe i nagluhe, slabovidne osobe i ostale udruge.

I dalje sam nastavio s glazbom i kad sam prošao sve što sam trebao, postao sam voditelj za gluhe, nagluhe i slabovidne koje danas i vodim, a sviramo gitaru, bass i djembe bubnjeve. Tada smo popričali s Majom Kristić iz Pučkog otvorenog učilišta o mojoj ideji da postanemo bend. Nakon toga smo objavili glazbenu audiciju za osobe s invaliditetom i tako se rodila ideja da se oformimo pod novim zajedničkim imenom, EnTre - deaf band, a u planu je i osnivanje nove udruge koju ćemo spojiti s bendom EnTre. Bend je osnovan 14. listopada 2019. i partner je s Pučkim otvorenim učilištem. Sviramo rock, reggae, rap, hip-hop, pišemo naše autorske pjesme, imamo obrade nekoliko stranih  pjesama, ali i stvaramo nove ideje i aranžmane.

Predstavite nam članove benda.

- Članovi benda su Lejla Talić (bass - čujuća iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir), Marijana Ibriks (djemba, vokalistica, nagluha i slabovidna), Nedeljko Feljan (reper vokal, nagluh i na jedno oko slijep), Josip Tonžetić (povremeni gitarist - nagluh i slabovidan) i moja malenkost Dražen Maleković (bubnjar - nagluh i osnivač benda EnTre).

Gdje ste do sada nastupili i koji su vam planovi za dalje?

- Prvi put smo nastupili na 25. obljetnici Saveza Dodir, uskoro pripremamo koncert i onda se polako otvaramo za nove mogućnosti u budućnosti.

Vaša poruka osobama s invaliditetom za kraj?

- Ne vidimo baš često da se osobe s invaliditetom bave glazbom pa je naša poruka upravo neka se bave glazbom, neka se uključe, pokažu talente. Uvijek mogu doći u Pučko otvoreno učilište u Zagrebu i pridružiti nam se na Facebook stranici benda EnTre - deaf band. Rado ćemo pomoći, usmjeriti svakoga. Treba samo imati volje i upornosti, jer glazba liječi dušu, a ništa ne košta. Zaboravit ćete na muke i brige dok stvarate svoju glazbu, pišete autorske tekstove. Sve možemo napraviti kroz glazbu, zajedno, podignuti svoje dostojanstvo i ponositi se sobom.

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti