UDRUGA MALI PRINC Roditelji djece s teškoćama u razvoju osnaženi kroz poludnevnu radionicu

Kroz projekt se nastoji potaknuti uključivanje i prihvaćanje djece s različitim razvojnim teškoćama u odgojno-obrazovne ustanove i među skupine vršnjaka

 

U subotu, 22. veljače, na lokaciji idiličnog turističkog imanja u prirodi u Moslavačkoj priči, održana je poludnevna edukativna radionica za roditelje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Radionicu je organizirala i vodila Udruga Mali princ u sklopu projekta 'Ringišpil – prihvaćanje različitosti kroz učenje i igru', kojega kontinuirano financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja već treću godinu.

Kroz projekt se nastoji potaknuti uključivanje i prihvaćanje djece s različitim razvojnim teškoćama u odgojno-obrazovne ustanove i među skupine vršnjaka te se djeluje iz tri različita smjera, educirajući stručnjake koji rade s djecom, roditelje djece urednog razvoja u vrtićkim i školskim skupinama te, naposlijetku, i samu djecu koja se kroz vršnjačke interakcije svakodnevno susreću u igri i učenju s djecom s razvojnim teškoćama.

Na temelju evaluacijskih aktivnosti iz prethodnih faza projekta, ova faza provedbe proširena je i s dodatnom aktivnosti - radionicom za roditelje djece s teškoćama u razvoju, te su upravo oni bili najvažnija ciljna skupina na ovom događanju. Radionicom se nastojalo djelovati u smjeru osnaživanja roditelja, pružanja podrške za nošenje sa izazovima i teškoćama invaliditeta te prezentiranja dodatnih informacija iz područja aktualne problematike s kojima se roditelji suočavaju. Radionica je ujedno pružila mogućnost predaha i omogućila 'vrijeme za sebe', te međusobno povezivanje, razmjenu iskustva i snagu za slijedeće korake.

Ovaj projekt od velikog značaja za lokalnu zajednicu budući da ujedinjuje različite dionike kroz interdisciplinarni pristup. Tako su se u projekt i radionicu uključile partnerske organizacije, Dječji vrtić Ivanić-Grad, Dječji vrtić Roda, Dječji vrtić Proljeće Kloštar Ivanić, Dječji vrtić Križ, kao i Osnovna škola Stjepana Basaričeka u svojstvu partnera, te Zagrebačka županija s predstavnicom Ivančicom Prugovečki u ulozi koordinatora. Na radionici su sudjelovala i predstavnica Centra za socijalnu skrb, kao i stručna suradnica koja provodi terapeutske aktivnosti s djecom, te volonteri i zaposlenici Udruge. Važnu ulogu u provedbi projekta ima i Grad Ivanić-Grad, partner na projektu, koji podržava rad i aktivnosti za dobrobit najosjetljivijih skupina u društvu te kroz projekt daje svoj doprinos u brizi za socijalne potrebe u lokalnoj zajednici.

Radionica je započela uvodnim predstavljanjem i pozdravnim govorom direktorice gđe Snježane Ožetski, koja je svima poželjela lijepu dobrodošlicu i otkrila nam toplu obiteljsku priču u pozadini nastanka ove prelijepe lokacije. Nakon toga, prisutne roditelje i goste pozdravili su predsjednik Udruge Mali princ, Dubravko Pavković  te koordinator za osobe s invaliditetom, Juraj Pavković. Slijedio je edukativni dio radionice, u kojem je ukratko predstavljen projekt i dosadašnji uspjeh i postignuća projekta, kao i rezultati rada s roditeljima iz odgojno-obrazovnih ustanova na projektu, kako bi se dobila šira perspektiva u obuhvaćanju problematike integracije djece s teškoćama u razvoju. Kratko edukativno izlaganje održala je i predstavnica Zagrebačke županije Ivančica Prugovečki, koja je roditeljima iznijela korisne informacije o pomoćnicima u nastavi te ostalim važnim čimbenicima prilikom obrazovanja djece s teškoćama u razvoju.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti