POREČ Dodijeljeno gotovo deset milijuna kuna za udruge

Suradnja s udrugama u našem gradu duga je i kvalitetna, a na ovaj smo se korak odlučili kako bismo građane upoznali s time na što se troši javni novac, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić

 

U Gradskoj vijećnici 27. veljače 2020. održana je prigodna svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča-Parenzo programima i projektima organizacija civilnog društva u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi.

Grad Poreč-Parenzo je, kao i protekle dvije godine, natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Do ove je suradnje došlo kako bi se povećala transparentnost i omogućila jednaka pozicija za sve prilikom prijave na natječaj, te unaprijedio cijeli proces zaprimanja, procjene i ocjene projektne prijave. Zaklada je odabrana kao najstručnija za područje civilnog društva u Istarskoj županiji.

- Suradnja s udrugama u našem gradu duga je i kvalitetna, a na ovaj smo se korak odlučili kako bismo građane upoznali s time na što se troši javni novac - rekao je uvodno gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i napomenuo kako je Poreč protekle godine drugi put zaredom proglašen za grad s najboljom kvalitetom života.

- Projekti udruga doprinose tome da Poreč bude bolji i ljepši grad za život svim generacijama, jer odobreni projekti pokrivaju vrlo različita područja, od aktivnosti za djecu, do rada s mladima i umirovljenicima, sve do aktivnosti u kulturi.

Danas su udrugama Društvo Naša djeca Poreč, Udruzi mladih USB Poreč, Centru za građanske inicijative Poreč, Studiju za izvedbene umjetnosti MOT 08, Sustavu orkestara djece i omladine El sistema Hrvatske - Podružnica SODO Centar Istra, Zajednici Talijana Poreč-Communita' degli Italiani Parenzo, Udruzi umirovljenika 'Klub Galija' Poreč, Sindikatu umirovljenika Poreč, Društvu invalida Poreč, Društvu distrofičara Istre, Planinsko rekreativnom Klubu slijepih Istarske županije, Sportskoj udruzi slijepih 'Učka', Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruzi roditelja s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč i Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske kroz potpis ugovora dodijeljena sredstva. U tijeku je i natječaj za dodjelu sredstava za projekte u poljoprivredi za koji je u proračunu planirano oko 200.000 kuna, što zajedno sa dodijeljenim sredstvima iznosi oko milijun kuna.

- Ne smijemo zaboraviti da Grad Poreč, uz financiranje ovih udruga, financira i udruge u sportu i Sportsku zajednicu s oko osam milijuna kuna godišnje, kao i djelovanje Gradskog društva Crveni križ, Sigurne kuće Istra, Centra za inkluziju i podršku u zajednici… Zbrojimo li sve, dolazimo do brojke od gotovo deset milijuna kuna za porečke udruge u sportu, poljoprivredi i razvoju civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi. Uvijek može više i bolje, i zato smo u suradnji s udrugama uvijek otvoreni za sve prijedloge, primjedbe i kritike - zaključio je Peršurić.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé istaknula je Poreč kao primjer grada koji je pokazao spremnost da poveća razinu transparentnosti u ovakvim natječajnim postupcima i da prilikom dodjele može objektivno odlučiti.

- Sveukupno je 20 projekata udruga odobreno za financiranje, ali suradnja s Gradom ostvaruje se i kroz drugačije oblike financiranja, poput osiguravanja prostora, uređenja, direktnog financiranja - rekla je Možé.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti