Ministar Beroš: Svaka epidemija ima početak, kulminaciju i kraj

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak da u Hrvatskoj od sinoć nema novih zaraženih od koronavirusa, da je situacija adekvatna i da se Hrvatska "dobro drži" zbog uvedenih mjera te je podsjetio da svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraj

 

Ministar Beroš rekao je i kako je za očekivati da se nešto poveća broj oboljelih.

"Od sinoć nemamo novih zaraženih. Svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraju. U Kini ide prema kraju, a mi smo u Europi na početku. Ipak, dobro se držimo, a zbog naših mjera koje smo uveli. Kupili smo nešto vremena u odnosu na okolne zemlje. Promišljamo o funkcioniranju zdravstvenog sustava na optimalan način. Učimo na greškama kineskih i talijanskih zdravstvenih vlasti", rekao je ministar u emisiji "Mreži prvog" Hrvatskog radija.

"Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je adekvatna, raste broj oboljelih. No, to su oboljeli koji su došli izvana, ali nema slobodne cirkulacije. Kada i ako se to dogodi, onda ćemo reagirati", istaknuo je.

Ponovio je da svaka epidemija ima svoj tijek te istaknuo da u Hrvatskoj više od 80 posto oboljelih ima slabu kliničku sliku.

Poručio je i kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj kreveta, respiratora i liječnika. 

Komentiro je dolazak zaraženog koronavirusom s djetetom u Klaićevu bolnicu u četvrtak.

"Nije mi jasno da netko može ugrožiti vlastito zdravlje, zdravlje svoje djece i drugih građana. Očito ima izuzetaka koji se ponašaju neodgovorno. Mislim da će represivni aparat morati odraditi svoje. To je apsolutno neprikladno ponašanje", dodao je.

Kad je riječ o zatvaranju škola, rekao je da to nije "čarobni štapić".

"Da je zatvaranje škola čarobni štapić, one bi bile zatvorene. Stav je većine europskih zemalja da se, ako nema lokalne transmisije, škole ne zatvaraju. Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvo, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola", istaknuo je Beroš.

 

Hina