UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE Izrada komunikacijskih knjiga za djecu s teškoćama u razvoju

Komunikacijska knjiga koristi se za povećanje govornih sposobnosti, a organizirana je kao mala knjiga koja pomaže zadržati fokus u razgovoru

 

Djelatnice Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije održale  su radionicu za odgajatelje i stručne suradnice Dječjeg vrtića Sisak Novi na temu 'Potpomognuta komunikacija – komunikacijske knjige'.

Na radionici su izrađivali komunikacijske knjige koje se koriste u radu s djecom s teškoćama u razvoju u svrhu jačanja njihovih komunikacijskih vještina, jezičnog razumijevanja i proizvodnje. Komunikacijska knjiga predstavlja skupinu simbola primjerice u animacijama ili stvarnim fotografijama koje su prilagođene radnjama, ovisno o potrebama djeteta. Obično su organizirane prema kategorijama kao što su svakodnevne aktivnosti, osobe, osjećaji, hrana, piće, životinje, boje i sl.

Radionica je održana u sklopu projekta UOSI SMŽ 'Glas za svaku djecu – gledaj, slušaj i uči' čiji je cilj olakšati integraciju djece i mladih – budućih i sadašnjih školskih obveznika u redovan odgojno-obrazovni sustav i to kroz projektne aktivnosti i radom na njihovom osnaživanju i jačanju komunikacijskih vještina, govoru, stvaralaštvu, grafomotorici, spoznajnom razvoju, tjelesnom i psihomotoričkom razvoju, emocionalnom osnaživanju.

U sklopu projekta u vrtiću će se održati i edukativno-suportivne radionice za djecu, a sudjelovanjem u projektu vrtić je u trajno vlasništvo dobio i paket pod nazivom Mala učionica koji obuhvaća ABC Maestro program za učenje čitanja, pisanja i korištenja tipkovnice, posebno dizajniranu Clevy tipkovnicu s velikim tipkama u boji, komunikator Interaktivni zid koji se sastoji od 30 polja u koje je moguće umetati sličice i snimati zvučne poruke, 3 seta ABC Maestro predložaka za učenje abecede koji savršeno pristaju uz Interaktivni zid, priručnik 'Igre i aktivnosti uz pomoć asistivne tehnologije' koji sadrži 80 aktivnosti za rad s djecom uz korištenje asistivne tehnologije.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti