URED PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM Dostupnost usluga osobama s invaliditetom u vlastitim domovima

Osobe s invaliditetom, kojima je utvrđeno pravo na određene usluge, ne mogu samostalno funkcionirati i nužno je pronaći odgovarajuće modele kako bi se zaštitilo i zdravlje djelatnika/volontera/asistenata/ skrbnika/roditelja i zdravlje korisnika, a usluge nastavile pružati

 

Slijedom više javljanja osoba s invaliditetom te roditelja djece s teškoćama u razvoju zbog iskazane zabrinutosti oko otkazivanja i najave otkazivanja pružanja usluga (dostava hrane u vlastite domove, asistencija i slično), Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u ovo vrijeme pandemije koronavirusom preporučujeda se razmotre sve dodatne mjere kojima bi se usluge onim najpotrebitijima i dalje mogle nastaviti pružati.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak ovaj je tjedan uputila službene dopise s preporukama Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, n/p ministrice Vesne Bedeković; Ministarstvu zdravstva, n/p ministra Vilija Beroša; Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite; Hrvatskom Crvenom križu, n/p ravnateljice Melite Lozina; Hrvatskom caritasu, n/p ravnatelja Fabijana Svaline; Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, n/p pročelnice Romane Galić. Ujedno, zatražila je izvješća od svih navedenih.

- Naime, osobe s invaliditetom kojima je utvrđeno pravo na određene usluge ne mogu samostalno funkcionirati i nužno je pronaći odgovarajuće modele kako bi se zaštitilo i zdravlje djelatnika/volontera/asistenata/ skrbnika/roditelja i zdravlje korisnika, a usluge nastavile pružati.  Zbog toga preporučujemo da se osobama koje pružaju podršku i pomoć, osiguraju sva potrebna zaštitna sredstva i oprema, a prema mogućnostima i u dogovoru s korisnicima u mjestu boravka korisnika. Tamo gdje to nije moguće, preporučujemo da se uredi prostor koji će odgovarati sigurnosnim zahtjevima, a sve kako bi se pružanje usluga osobama s invaliditetom nastavilo. U ovom trenutku trebamo se pripremiti i za moguće situacije za osobe koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. O njima se sada brinu njihovi roditelji, članovi obitelji i/ili skrbnici, asistenti, ali u slučaju širenja epidemije na opće stanovništvo pitanje je trenutka kada će netko od njih morati u samoizolaciju, izolacijsku karantenu ili na liječenje, zbog čega su potencijalno vrlo moguće situacije da se neće tko imati brinuti o osobama o kojima oni skrbe – stoji u preporuci pravobraniteljice Anke Slonjšak.

Svjesna ozbiljnosti situacije i nužnosti sprečavanja epidemiološkog širenja virusa Korone (COVID-19) i zaštite zdravlja, pravobraniteljica Slonjšak posebno upozorava da se pružanje usluga mora na odgovarajući način nastaviti kod onih koji nemaju mogućnosti i načina da se samostalno organiziraju.

U članku 11. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (Narodne novine - Međunarodni ugovori, br. 06/07, 03/08 i 05/08), dijelu Rizične situacije i humanitarna krizna stanja, propisano je da će države stranke poduzet, u skladu sa svojim obvezama proisteklim iz međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i međunarodno pravo koje obuhvaća ljudska prava, sve potrebne mjere za osiguranje zaštite i sigurnosti osoba s invaliditetom u rizičnim situacijama, uključujući situacije oružanog sukoba, humanitarnih kriza i prirodne katastrofe.

Slijedom navedenoga preporuka je da se poduzmu potrebne pripremne radnje i mjere kako bi se sustavno mogli na vrijeme pripremiti za ovakve situacije, a kako osobe s najtežim invaliditetom ne bi ostale prepuštene same sebi.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti