URIHO Naše pamučne perive maske prva su crta obrane protiv koronavirusa, a stvaramo ih u suradnji s kooperantima iz Hrvatske gospodarske komore

Moramo priznati da su nas preplavili topli osjećaji prilikom dolaska u njihove pogone Konfekcije, ispunjene zvukom različitih strojeva i šivaćih mašina, gdje radnice svakodnevno od 7 do 15 sati marljivo rade sa svojim 'štepericama'

 

I dok sa svih strana pljušte informacije o koronavirusu i mjerama za borbu protiv pandemije, ovog puta donosimo toplu priču iz zagrebačke Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, pod ravnateljskom palicom Josipa Držaića, gdje radnice i radnici, većinom osobe s invaliditetom, neumorno rade na izradi perivih pamučnih maski. Cijena im je na tržištu osam kuna, a u veleprodaji četiri i pol kune, plus PDV.

 

Prošlog tjedna bili smo dijelom pratnje gradonačelnika Milana Bandića u obilasku pogona URIHO-a na Kajzerici izvan radnog vremena, a ovaj puta došli smo među radnike u radno vrijeme u znak podrške. Novinari In Portala, naime, imali su na sebi zaštitne maske proizvedene u Urihovim pogonima – i gle čuda – do zaključenja ovog teksta ostali su nezaraženi opakim virusom.

Moramo priznati da su nas preplavili topli osjećaji prilikom dolaska u njihove pogone Konfekcije, ispunjene zvukom različitih strojeva i šivaćih mašina, gdje radnice svakodnevno od 7 do 15 sati marljivo rade sa svojim 'štepericama'. Svjesne su da treba pomoći našoj zemlji u ovim teškim trenucima - svi se maksimalno žrtvuju. Čak i one šnajderice koje rade više od 40 godina ne pamte ovakvu masovnu proizvodnju.

U sklopu Proizvodne jedinice Konfekcija obišli smo najprije Odjel konstrukcije, gdje su nam djelatnice pojasnile što je to zapravo 'konstrukcija'. Uglavnom, tu se rađaju ideje a potom se stvaraju krojevi. Bez njihova odobrenja ništa se ne može raditi.

Potom smo otišli u Odjel krojnice, gdje su nas upoznali s načinom rada strojeva. Pored istih radile su radnice na pakiranju.

Goran Folnegović

U Odjelu šivaonice dočekao nas je najveći broj vrijednih radnica, a posljednje smo vidjeli proces pakiranja. Prije nego smo izašli, ukazano nam je da fotografiramo sliku Franje Tuđmana, našeg prvog predsjednika, koja podsjeća na dane Domovinskog rata i svu neustrašivost koju smo pokazali u to vrijeme. Upravo kao i tada, i sada se osjeća hrabrost, neumornost i empatija, uz vjeru u Boga. Kako je bio blagdan svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, ukazano nam je i na to. Unatoč velikom pritisku radi izrade dovoljnog broja maski, smijeh nije izostajao s umornih lica.

Uglavnom, provedeni smo kroz četiri ciklusa proizvodnje gdje svaki radnik ima svoje zaduženje. Prije svega platno se usitnjuje na stroju koji nazivaju 'kater'. Materijal je, inače, jednak onome koji se koristi u bolnicama. U jednom danu stigne i po 15.000 komada iz prvog dijela pogona. Kako je pojašnjeno, prvo se prišije etika i porubi svaki komad. Potom se rade 'falde', elastični nabori na rubovima maske. Slijedi treća faza rezanja viška konaca. U posljednjoj fazi ušiva se lastika. Nakon toga ide na čišćenje i u skladište na pakiranje.

Narudžbe dolaze svakodnevno, iz minute u minutu, tako da je bilo gotovo nemoguće doći do Gorana Folnegovića, pomoćnika ravnatelja URIHO-a, smještenog na Kajzerici, koji mobitel nije ispuštao iz ruku. 

Potvrdio nam je da dnevno izrađuju 10.000 pamučnih maski, koje imaju najveću prednost što se mogu prati na 95 stupnjeva. Međutim idućeg tjedna, budući su se javili brojni kooperanti iz Hrvatske gospodarske komore za suradnju, čime će se sačuvati i njihova radna mjesta, očekuju izradu i do 15.000 maski dnevno. Velika brojka koja će uključivati i veliki broj sudionika. Jer očekuje se porast oboljelih prema ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, a najviše je oboljelih između 30 i 50 godina.

 

Naime, do prije koji tjedan, dok se situacija s koronavirusom nije pogoršala, URIHO je imao svoje redovne zaposlenike u pogonu. Kad se situacija zahuktala, u roku od tjedan dana povukli su 50-ak šivačica i 15-ak ljudi koji pakiraju iz desetak kooperantskih tvrtki.

Prema Folnegoviću, prioritet pri isporuci su prvenstveno zdravstvene ustanove i sve institucije bliske njima, kao primjerice gradske ljekarne kojima se svaki dan isporučuje od 2000 do 3000 komada, uz Ministarstvo unutarnjih poslova. Ovih dana dostavili su zaštitne maske i Čistoći, Zagrebačkom holdingu i ZET-u. Uglavnom, materijala imaju do daljnjega.

Svaki dan stižu narudžbe za privatne i javne institucije, a također je zainteresirana i Italija. Međutim, na prvom mjestu trenutno je još uvijek Hrvatska.

Da podsjetimo, u Hrvatskoj je u četvrtak, 19. ožujka, ukupno evidentirano 105 zaraženih osoba koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. Obavljeno je više od 1399 testiranja, a više od 12.737 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo devet zdravstvenih radnika. Prati se 789 kontakata, 79 osoba je u karanteni te 18 vozača. Svi zaraženi pacijenti su stabilno, nema podataka o pogoršanju. Nadležni su mišljenja da je 24. dan od pojave prvog pacijenta u Hrvatskoj epidemiološka situacija i dalje vrlo dobra, u odnosu na susjedne pogođene zemlje. Primjerice, u Italiji je u posljednja 24 sata zaraženo 5000 novih osoba.

Hrvatska vojska će podignuti samoodrživi ekspedicijski kamp s približno 270 kreveta.

Od srijede, 18. ožujka, vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze.

 

Podsjetimo da je od četvrtka u 0:01 na snagu stupio čitav niz mjera, kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Zatvaraju se ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se što više zaštite starije osobe od 65 godina te kronični bolesnici. Postoji veliki niz uslužnih djelatnosti koje nisu zatvorene, osigurana je normalna opskrba. Teretni promet normalno funkcionira, baš kao i opskrbne linije. Postignut je dogovor sa susjednim državama u svrhu organizacije opskrbe i prijevoza.

Vremena epidemije ne nose samo tužne vijesti, pogotovo kad netko umre, već izranja i neustrašive junake, koji svakodnevno riskiraju svoje živote za korist zajednice. Zahvaljujući svim zdravstvenim ustanovama koji su na prvim linijama 'bojišnica', medijima, nadležnima za civilnu zaštitu, vojsci, prijevoznicima, trgovačkim centrima i malim trgovinama, pekarnicama, sustav u Republici Hrvatskoj funkcionira na dobroj razini. Na građanima je da se pridržavaju svih uputa i donesenih mjera.

Sve u svemu, unatoč svim statistikama iz cijelog svijeta, Hrvatska može računati na svoje ljude, a u ovim trenucima veliku ulogu igra upravo URIHO, gdje osobe s invaliditetom zajedno sa zdravima drže 'štafetu' i hrabro ustraju u svojem poslu.

Klaudija Klanjčić

 

 

Povezane vijesti