PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM Pravo roditelja djece s teškoćama na skraćeno radno vrijeme

Radi se o  zaposlenim roditeljima koji su predali zahtjev za ostvarivanje prava na rad sa skraćenim radnim vremenom ili pravo na plaćeni dopust zbog njege i brige o djetetu i obaviješteni su da do daljnjega nema vještačenja

 

Kako je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprimio više upita zaposlenih roditelja djece s teškoćama u razvoju, a koji zbog mjera na snazi, vezano uz sprečavanje zaraze koronavirusom, nisu u mogućnosti brinuti o svojoj djeci i bližnjima, pravobraniteljica Anka Slonjšak uputila je preporuke nadležnim ministarstvima, zatraživši ujedno i očitovanja.

Naime, radi se o  zaposlenim roditeljima koji su predali zahtjev za ostvarivanje prava na rad sa skraćenim radnim vremenom ili pravo na plaćeni dopust zbog njege i brige o djetetu i obaviješteni su da do daljnjega nema vještačenja. Također, stigli su upiti i od roditelja koji ostvaruju ta prava i trebaju ih produžiti.

Ujedno su ponovili preporuke poslodavcima, a nastavno na mjere koje se provode sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, da u što kraćem roku organiziraju radne procese na način da omoguće rad od kuće zaposlenicima koji imaju djecu s teškoćama i mlade s invaliditetom kao i odrasle osobe, koji zbog svojih kroničnih oboljenja, autoimunih bolesti i/ili drugih zdravstvenih teškoća i invaliditeta predstavljaju posebno osjetljivu skupinu građana i/ili skrbe o svojim članovima obitelji iz ove kategorije osoba ili žive u zajedničkom kućanstvu, sve dok postoji potreba u svrhu prevencije te zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja drugih. Ukoliko nije moguće organizirati rad od kuće u pojedinim slučajevima, preporučuje se poslodavcima da omoguće najprimjerenije i prilagođene uvjete koji će osigurati zaštitu zdravlja i prevenciju.

S obzirom na naprijed navedeno, pravobraniteljica je zamolila nadležne da stranke, čije su zamolbe/mailove dostavljene u privitku službenih akata, informiraju te Uredu pravobraniteljice pošalju na znanje obavijest, a sve temeljem članaka 9. i 10. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (NN 107/07), u što je moguće kraćem roku.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti