Savjet da izađemo iz stana nakon potresa neizvediv je za nas koji smo u invalidskim kolicima

PITANJE: C. R. (32) Svi smo se našli u situaciji koja nam je promijenila život. Meni i osobama s invaliditetom koje imaju teškoća s kretanjem osim straha veliki problem čini nemogućnost brzog reagiranja.

 

Savjet da izađemo iz stana nakon potresa neizvediv je za nas koji smo u kolicima. Zbog toga pokušavam ostati smiren, a to je jako teško. Imam grčeve u mišićima kao posljedicu invaliditeta, ali i nemira od neizvjesnosti u kojoj živim.

Ne mogu spavati i pomalo sam depresivan. Lijekovi za opuštanje znam da mogu stvoriti ovisnost, pa mi odgovorite kako bi olakšao svoj nemir i koje prirodne namirnice pomažu?

ODGOVOR: Dokazano je da kamilica, kada se konzumira kao čaj, smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i uspješno smiruje tijelo. Već 40 grama čokolade umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, a to uklanja anksioznost. Užitak dok je jedete oslobađa endorfine u mozgu i vi ćete se osjećati sretni. Za bolje raspoloženje i pri blagoj depresiji pomaže i kantarion koji se konzumira kao čaj ili kao dodatak ishrani. No, dokazano je kantarion može imati negativne posljedice ako se konzumira s nekim namirnicama ili lijekovima, pa je potrebno konzultirati liječnika prije njegove konzumacije.

Kada osjetite da vam tijelo gubi snagu jer niste dovoljno spavali, puter od kikirikija je rješenje jer djeluje kao gorivo za tijelo. U njemu ima dosta vitamina B6 koji regulira krvni tlak i podiže raspoloženje. Za bolje raspoloženje i osjećaj sreće idealne su integralne žitarice (zob, kinoa, smeđa riža) ili leguminoze( grašak, grah ili leća).

Pasiflora je izuzetno djelotvorna kod tjeskobe i ne ulazi u interakcije s lijekovima. Premda je često povezujemo s biljkom koja pomaže kod nesanice, za razliku od valerijane, nema ponekad neugodni sedirajući učinak, a djeluje protiv tjeskobe. U stresu naglo raste potreba za magnezijem koji je potreban za pravilan prijenos živčanih impulsa i opušta mišiće.  Znanstvenici su utvrdili znatno manju količinu omega-3 masnih kiselina u staničnoj membrani crvenih krvnih stanica osoba s depresijom, stoga za poboljšanje raspoloženja obogatite prehranu omega masnim kiselinama. 

Nema čarobnog recepta za otklanjanje stresa, probajte ne razmišljati negativno, očekujte smirivanje stanja i komunicirajte putem mobitela i internet s dragim ljudima.

In Portal

 

Povezane vijesti