UDRUGA SJENA Nedostatak smjernica u slučaju oboljelih u obiteljima djece s teškoćama u razvoju

Predsjednica Sjena Sabina Lončar upozorila je u priopćenju da je, uz starije građane, u skupini visokog rizika od razvoja komplikacija u slučaju zaraze koronavirusom i populacija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

 

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ‘Sjena’ pozvala je u ponedjeljak mjerodavne da im daju jasan plan o postupcima u slučaju zaraze koronavirusom u obiteljima u kojima je jedan ili više članova u visokom riziku od razvoja komplikacija koje taj virus može izazvati.

Predsjednica Sjena Sabina Lončar upozorila je u priopćenju da je, uz starije građane, u skupini visokog rizika od razvoja komplikacija u slučaju zaraze koronavirusom i populacija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

- Ova najugroženija skupina društva pogođena je dugogodišnjim nemarom, nebrigom i inertnošću mjerodavnoga Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na čelu s ministricom Vesnom Bedeković - ocijenila je Lončar i zatražila žurno i odgovorno postupanje ministrice kako bi takve obitelji dobile pomoć i potporu u ovoj izrazito teškoj situaciji.

Traži i jasan plan ministarstva o postupanjima u slučaju zaraze virusom u obiteljima u kojima je jedan ili više članova u visokom riziku od razvoja komplikacija.

Lončar je također izrazila bojazan da djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u slučaju zaraze možda neće dobiti jednaku razinu zdravstvene zaštite kao drugi s obzirom na njihove specifične potrebe.

Istaknula je kako više od mjesec dana svjedoče činjenici da mjerodavno ministarstvo nije iskoristilo resurse kako bi im pomoglo.

-  Čak štoviše, u vrijeme kada je najviše potrebno da budu pomoć i podrška, ministarstvo je zajedno s centrima za socijalnu skrb zatvorilo svoja vrata - upozorila je Lončar.

Istaknula je kako neke obitelji tijekom snažnih potresa koji su pogodili Zagreb nisu mogle izaći iz stanova. Iskazala je nezadovoljstvo jer Bedeković ‘nije informirala javnost o funkcioniranju ustanova u kojima borave osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama’, koji su u ovlasti ministarstva.

- Bedeković nije našim obiteljima dala upute o postupanju ako jedan roditelj ili oba roditelja obole od virusa - istaknula je te dodala kako su u toj populaciji mnoge obitelji s jednim roditeljem.

Obitelji su, upozorila je, i u ovim ugrozama prepuštene same sebi, a mjerodavni ‘uopće ne ispunjavaju svoju svrhu’.

Hina

 

Povezane vijesti