Mogu li dojiti ako se zarazim koronavirusom?

PITANJE: A. R. (24) Suprug i ja živimo sami s bebicom od tri mjeseca. On zbog invaliditeta radi i inače od kuće, a ja sam još na porodiljnom.

 

Nabavku i sve ostalo zbog čega treba izaći iz kuće ja obavljam. Zbog toga imam veliki strah od zaraze koronavirusom. Konkretnije, bojim se što će biti s našom bebom ako se zarazim. Mogu li dojiti ako sam zaražena? Svjesna sam važnosti dojenja u prvim mjesecima djetetova razvoja i iz tog razloga želim saznati više ostvare li se moji strahovi.

ODGOVOR: U slučaju kada je majka zaražena koronavirusom trenutno ne postoje klinički dokazi koji bi sugerirali da se virus prenosi majčinim mlijekom. Infekcija se može prenijeti na dijete bliskim kontaktom, jednako kao i na bilo koga drugoga s kim ste u kontaktu.

Prema onome što je dosad poznato, prednosti dojenja nadmašuju potencijalne rizike prenošenja virusa putem majčinog mlijeka ili putem bliskog kontakta s djetetom. No, to je pojedinačna odluka svake dojilje, oko koje se dodatne može konzultirati s pedijatricom, savjetnicom za dojenje ili patronažnom sestrom.
Ako želite nastaviti dojiti, poduzmite mjere opreza i ograničite potencijalno širenje koronavirusa na dijete, i to: pranjem ruku prije nego dodirnete dijete, pumpu za izdajanje ili bočice izbjegavanjem kašljanja ili kihanja tijekom dojenja, temeljitim čišćenjem pumpe za izdajanje nakon svake uporabe, prema uputama proizvođača. Razmislite možete li nekoga zamoliti da nahrani dijete vašim izdojenim mlijekom.

Bez obzira dojite li ili hranite dijete adaptiranim mlijekom, obvezno sterilizirajte bočice i svu ostalu opremu koju koristite. Ne dijelite pumpe za izdajanje, bočice ili dude s nekim drugim.

In Portal

 

Povezane vijesti