Je li Milanka Opačić zbog Zakona o inkluzivnom dodatku izgubila povjerenje OSI populacije?

Na početku njezina mandata puno se očekivalo, javnost je vjerovala u pravedniju socijalnu politiku i bolju zaštitu najugroženijih članova društva - a to osobe s invaliditetom jesu! - ali ministrica Opačić opet se nalazi tamo gdje je i počela: na skliskom terenu na kojemu su noge lomili i neki iskusniji političari

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u posljednje vrijeme ne kotira dobro u hrvatskom medijskom prostoru. Tome u prilog, uostalom, govori i podatak da je čak i jedan utjecajni dnevni list, koji je ministrici Opačić bio iznimno sklon, odvojio dosta novinskog prostora kako bi nabrojao sve grijehe njezine politike. A tih grijeha nije malo.

Hrabri roditelji djece s invaliditetom

In-Portal u nekoliko je navrata kontaktirao udruge i organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom tražeći komentare na predloženi nacrt Zakona o inkluzivnom dodatku, zakona koji je trebao bitno odrediti budući položaj OSI populacije u našem društvu. No, komentari su izrečeni tek off record, uz obrazloženje kako je još prerano govoriti o zakonu koji nije ni ušao u saborsku proceduru. Neslužbeno se ipak moglo doznati da se diskrecija udruga može protumačiti i činjenicom da se ministrici Opačić nije mudro zamjerati jer bi lajavci mogli ostati bez sredstava namijenjenih financiranju OSI udruga. Jedino je facebook grupa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' hrabro zauzela stav te na svom profilu jasno, kroz postove svojih članova, ustvrdila da je nacrt Zakona o inkluzivnom dodatku živi pijesak koji će progutati one najslabije, one kojima će predloženi imovinski cenzus oduzeti i ono malo prava zahvaljujući kojima su životarili na egzistencijalnom minimumu. Usto ni ministricu Opačić nisu opisali kao političarku sklonu kompromisu: roditelje djece s invaliditetom, može se pročitati na njihovu facebook profilu, jest pozivala na sastanke, ali pritom je više pazila na formu a ne na sadržaj. Ministrica naime nije pokazala sluha niti za jedan prijedlog koji su roditelji djece s invaliditetom željeli ugraditi u Zakon o inkluzivnom dodatku. Redakcija In-Portala, dakle prvog news portala za osobe s invaliditetom na ovim prostorima, dva je puta ministrici Opačić poslao zamolbu za intervju u kojemu bi pojasnila sve prednosti kojima rečeni zakon može koristiti boljitku osoba s invaliditetom. Ali ministrica Opačić nije se potrudila makar nam poslati odbijenicu! Elementarna politička pristojnost barem to nalaže: Ne želim vam dati intervju, i zbogom! Ovako, zbunjeni (zatupljeni, možda?) njezinom šutnjom došli smo do zaključka da ministrici Opačić javna rasprava o Zakonu o inkluzivnom dodatku nije u interesu. Zašto, ako je zakon dobar?!

Kako god bilo, Jutarnji list piše da su sve značajne reforme ministrice Opačić kojima je željela redizajnirati sustav socijalne politike neslavno propale. Uz ostalo, propao je i prijedlog jedinstvenog imovinskog cenzusa jer za njega nije bilo političke volje. Cenzus je tako, piše Jutarnji, ostao samo za najsiromašnije, dakle za primatelje socijane pomoći i invalidnine. 

Hod po tankom ledu

I ranije je bilo jasno da se obećana revizija osoba s invaliditetom ne može provesti u praksi. Koje bi to državno tijelo, zaboga, moglo učinkovito vještačiti više od pola milijuna ljudi s invaliditetom! I pritom se zakleti, na Ustav i Bibliju, da će revizija biti pravedna, neselektivna prema rodnoj, zavičajnoj ili političkoj pripadnosti. Europski model stupnjevanja invalidnosti prema funkcionalnosti osobe s invaliditetom, a prema kojemu se određuje iznos inkluzivnog dodatka, zahtijeva učinkovite institucije socijalnog sustava, institucije koje nisu glomazne i ne koštaju puno porezne obveznike, a toga u Hrvatskoj nema. Nismo mi Švedska, jer da jesmo inkluzivni dodatak bi se inkorporirao u jedan jedini Zakon koji  regulira prava osoba s invaliditetom. Tako je Ministarstvo socijalne politike i mladih odustalo od Zakona jer za njegovo provođenje u državnom proračunu naprosto nema sredstava! Jutarnji list navodi da Nacrt novog zakona o socijalnoj skrbi i dalje propisuje osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu u istim iznosima kao sada.Tresla se brda – rodio se fijasko!

Premda se na početku njezina mandata puno očekivalo, premda je javnost vjerovala u pravedniju socijalnu politiku i bolju zaštitu najugroženijih članova društva - a to osobe s invaliditetom svakako jesu! - ministrica Opačić opet se nalazi tamo gdje je i počela. Dakle, na skliskom terenu na kojemu su noge lomili i neki (možda) iskusniji političari od nje. Krivicu za dramatičan pad popularnosti Vlade RH sigurno se može adresirati i na njezino ministarstvo. Jer sva ta priča o reformama sustava socijale, pravednijoj raspodjeli proračunskih sredstava i o genijalnom Zakonu o inkluzivnom dodatku je dozlaboga loše odrađen PR. 

M. Kristić

Foto: PIXSELL