UDRUGA OSMIJEH ZA TERAPIJSKO JAHANJE Donacijama osigurano održavanje hladnog pogona i skrb o konjima

Paket Vladinih mjera uključuje podršku isključivo za udruge koje provode gospodarsku djelatnost, a znamo da su velika većina istih upravo suprotno, kazali su iz Udruge Osmijeh

 

Posljedično nastaloj nemiloj situaciji u borbi s koronavirusom, obustavom rada te izvanrednoj situaciji za sve stanovnike RH i gospodarstvo, Udrugu Osmijeh, udrugu za terapijsko jahanje iz Peteranca, zadesili su neočekivani problemi.

S obzirom na to da je Vlada RH poduzela niz mjera za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, nažalost, u niti jednoj mjeri se ne nalaze udruge koje nemaju registriranu gospodarsku djelatnost, a samim time ni konji terapeuti koji su itekako 'zaposlenici', odnosno radnici.

- Naša udruga i nama slične, specifične su po tome što je održavanje hladnog pogona teško, odnosno praktički ne trpi recesije i krizne situacije. Konjima je potpuno svejedno koje nas brige muče, kakve bolesti i krize; oni zahtijevaju zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, koje se odnose na hranu i dodatke prehrani te nužne potkivačke i veterinarske zahvate. Uz konje u održavanje hladnog pogona također ulaze troškovi knjigovodstvenih i bankarskih usluga.

Održavanje jednog konja na godišnjoj razini udrugu košta 16.000 kuna i to su troškovi najosnovnijih potreba. Udruga Osmijeh posjeduje tri visoko školovana konja terapeuta i potrebno je za njih osigurati najosnovnijih 48.000 kuna na godišnjoj razini, kažu iz udruge.

Dolaskom na jahanje korisnici su plaćanjem mjesečne članarine djelomično osiguravali troškove provedbe programa terapijskog jahanja i škole jahanja za osobe s invaliditetom, no s obzirom na to da je provedba aktivnosti stopirana radi preventivnih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, s novonastalom situacijom i vlastiti prihodi udruge su praktički nestali.

- Razgovarajući s drugim, nama sličnim organizacijama, doznajemo da su financijska sredstva zatražena putem javnih natječaja za sufinanciranje udruga na razini cijele Hrvatske u velikoj mjeri smanjena ili su pak projekti/programi ocijenjeni kao neprihvatljivi. Jednostavno je dotok financijskih sredstava prema udrugama građana stao. 

Kako konji zahtijevaju svakodnevnu brigu i angažman ljudi oko sebe, moraju raditi i održavati tjelesnu kondiciju, a nemilosrdna administracija se mora odrađivati, rad voditelja, administratora i trenera do daljnjeg će se organizirati na volonterskoj bazi (uslijedio je otkaz ugovora o radu, bez prava državne potpore). Naime, paket Vladinih mjera uključuje podršku isključivo za udruge koje provode gospodarsku djelatnost, a znamo da su velika većina istih upravo suprotno. Dakle 'Paket Vladinih mjera za udruge' lijepo zvuči, ali kad ga detaljno proučite, shvatite da je mnogima, nažalost, beskoristan, kazali su.

Sav priljev novca u ovom trenutku akumulirat će se za potrebe održavanja hladnog pogona i konja.

U ovom vapaju za opstanak, obratili su se na mnoga 'vrata', a prvi su u pomoć priskočili GKP Komunalac Koprivnica Koprivničke vode, Veterinarska Stanica Križevci i Udruga volontera Podravke - PULS.

- Komunalac d.o.o. i KC Vode d.o.o. odmah su prionuli poslu i naše prijave na njihove otvorene natječaje stavili u razmatranje. Odobren novac sporazumno smo prenamijenili za troškove hladnog pogona. Veterinarska stanica Križevci i Udruga volontera Podravke - PULS uplatili su donacije na račun udruge. Zajedničkim snagama osigurali smo održavanje hladnog pogona i skrb o konjima u naredna četiri mjeseca. Zbog toga im od srca zahvaljujemo na promptnim i hvalevrijednim odlukama i djelima. Pozivamo zajednicu i sve mjerodavne institucije da pokušaju pronaći rješenje i da spasimo konje od prodaje, a udrugu Osmijeh, kao i mnoge udruge kojima je živo biće osnovno sredstvo za rad, spasimo od zatvaranja - poručuju iz udruge.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti