INKLUZIVNE LEKTIRE Djela dostupna u formatu prilagođenom čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima

Za 52 lektirna književna djela postoji i literarni kviz, pomoću kojega učenici mogu provjeriti svoje znanje i razumijevanje, a i zabaviti se

 

Prije zatvaranja knjižnica i uvođenja nastve na daljinu, osnovnoškolci i srednjoškolci su mogli čitati lektire online, no sada je projekt e-Lektire dobio dodatnu vrijednost. Tako su u okviru pilot-projekta e-Škole na portalu e-Lektire do sada objavile ukupno 72 lektirnih djela - 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih, prenosi Hina.

Te su knjige od sada dostupne i na besplatnoj Omoguru aplikaciji putem koje se mogu prilagoditi svojim potrebama i željama, kao i učenicima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, ali i svim drugim ljubiteljima priča i knjiga. E-Lektire imaju i dodatne sadržaje koji potiču učenike na čitanje, interakciju i usvajanje znanja te doprinose boljem razumijevanju lektirnog djela, poput motivacije prije čitanja, metodičkog instrumentarija i poticaja za daljnji rad.

Dostupne su u Web, PDF i ePub formatima, a za sva 72 djela postoji poseban format prilagođen čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima.

Svi su formati dorađeni i posebno prilagođeni suvremenim standardima i korištenju na različitim uređajima, od mobitela, preko tableta do prijenosnih i stolnih računala.

Inače, ovaj je portal pokrenut 2009. godine na inicijativu i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te u realizaciji 'Bulaja naklade' i Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, nalaze se zvučne knjige, literarni kviz, animirane videomamce - kratke video najave čiji je cilj motivirati učenike da pročitaju djelo.

Snimljeno je i 20 novih zvučnih knjiga, sveukupno oko 80 sati materijala, pa su u cijelosti dostupne 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' Ivane Brlić-Mažuranić, Hektorovićevo 'Ribanje i ribarsko prigovaranje', Baumov 'Čarobnjak iz Oza', 'Gulliverova putovanja' Jonathana Swifta, Goetheove 'Patnje mladog Werhtera', Gundulićeve 'Suze sina razmetnoga', Šenoin 'Prosjak Luka', 'Posljednji Stipančići' Vjenceslava Novaka, 'Tena' i 'Đuka Begović' Josipa Kozarca, 'Mor' Đure Sudete i 'Bijeg' Milutina Cihlara Nehajeva.

Snimljen je i cjeloviti pjesnički opus - sve pjesme -  A. G. Matoša i A. B. Šimića.

Za 52 lektirna književna djela postoji i literarni kviz, pomoću kojega učenici mogu provjeriti svoje znanje i razumijevanje, a i zabaviti se.

Za pristup sadržaju potrebno se prijaviti svojim AAI@Edu.HR elektroničkim identitetom.

Ono što se još može naći na ovome portalu su razni besplatni dječji časopisi.

Školska knjiga daruje svim učenicima besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste, a dostupni su Prvi izbor i Moj planet u izdanju Mozaik knjige.

Dejana Rakić

 

Povezane vijesti