Osoba sam s invaliditetom i pušim pa me brine jesam li zbog toga izloženiji zarazi koronavirusom

PITANJE: C. Z. (49) Pušim već dvadeset godina. Pokušavao sam nekoliko puta prestati, ali uvijek bih se opet vratio cigareti. Imam problema s disanjem, uz ostale komplikacije koje nosi moj invaliditet.

 

Liječnici su mi odavno rekli da moram ostaviti cigarete. Ovo stanje s koronavirusom me plaši. Svi me upozoravaju da sam zbog pušenja podložniji zarazi. Ima li istine u tim tvrdnjama? Mogu li mi neke tablete pomoći? Kako se riješiti ove opasne navike?

ODGOVOR: Pušenje cigareta je ružna navika i težak oblik ovisnosti, a uz sve druge negativne posljedice smatra se i da povećava vjerojatnost zaraze virusnim infekcijama. To se objašnjava time što pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava, zbog čega ga virus lakše napada, a u novije vrijeme moglo bi povećati opasnost od zaraze koronavirusom. Trenutačna istraživanja nisu sasvim dosljedna i nema jasnih dokaza koji bi tu teoriju podržali, no pojedinci s lošijom plućnom funkcijom, koja može biti i posljedica povezana s pušenjem, vjerojatno će imati povećan rizik od komplikacija kada su zaraženi novim koronavirusom.

Pušenje povećava učestalost, trajanje i/ili težinu infekcija drugih respiratornih virusa. U usporedbi s nepušačima, pušači imaju više prehlada i teže su, imaju mnogo veću stopu rizika infekcije gripom, dobivaju jače gripe (po intenzitetu simptoma), povećan im je rizik od bakterijske pneumonije.

Postoje lijekovi koji se izdaju na recept, a mogu vam pomoći prestati pušiti. Bihevioralna terapija također bi mogla pomoći. Mnogi su ljudi pokušavali prestati pušiti i po nekoliko puta, sve dok napokon nisu uspjeli. Ako ipak zapalite cigaretu, nemojte se obeshrabriti. Umjesto toga, razmislite što vas je potaknulo na to da ponovo uzmete cigaretu u ruke, lakše ćete sljedeći put odoljeti žudnji. Čim prestanete pušiti, već nakon samo 20 minuta osjećat ćete koristi po zdravlje jer će se vaš puls vratiti u normalu. Nakon 24 sata će se smanjiti razina ugljičnog monoksida u krvi. Nakon dva do tri tjedna već će se smanjiti rizik nastanka srčanog udara.

In Portal

 

Povezane vijesti