UDRUGA JAGLAC ORAHOVICA Pandemija ih nije spriječila da za Uskrs razvesele svoje korisnike

Našim korisnicima željeli smo pokloniti pažnju i ljubav, a zauzvrat smo dobili puno više - njihovu sreću, zahvalnost, zadovoljstvo i osmijeh, kazali su iz udruge

 

Zbog izvanrednih okolnosti i trenutne neizvjesne situacije koja je sve zadesila, udruga 'Jaglac' je, kao i brojne druge organizacije civilnoga društva, morala organizirati svoj rad na način da se, s jedne strane, i dalje pruža neophodna podrška i pomoć našim korisnicima, a s druge strane osigura njihova zaštita, kao i zaštita djelatnika i volontera udruge. Kako su već naučili na brojne promjene, a i ovo je jedna od situacija s kojom se moraju suočiti, prilagoditi joj se i pokušati iz nje izvući ono najbolje.

Osobni asistenti i radnice za pomoć u kući nastavili su s pružanjem usluga korisnicima pridržavajući se pritom preporuka nadležnih tijela te izbjegavanjem neposrednih kontakata i korištenjem zaštitne opreme. Osim toga, stavili su se i na raspolaganje Crvenom križu za pružanje pomoći pripadnicima rizičnih skupina kao što su osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i drugi.

Svi njihovi djelatnici zaposleni na administrativnim poslovima intenzivno rade od kuće pripremajući nove projekte i aktivnosti kako bi sve bilo spremno za nastavak kada ovi sivi dani budu iza svih nas. Osim toga, djelatnici i dalje neumorno rade na pripremi i planiranju novih aktivnosti i radionica te brinu o unutarnjem i vanjskom prostoru udruge.

- Poseban izazov bio nam je rad poludnevnog boravka u ovoj situaciji. S našim korisnicima poludnevnog boravka organizirali smo odvijanje radionica online. Svakodnevno komuniciramo putem društvenih mreža, video poziva te telefonskih poziva pokušavajući svakome od njih prilagoditi određene aktivnosti. Kroz naše informatičke radionice koje smo redovno održavali svaki tjedan, većina njih naučila je barem osnove korištenja internetom. Bitno je samo da imaju pristup istome. Iako je ovo nova situacija za sve nas, pokušavamo na najbolji mogući način iskoristiti sve prednosti i mogućnosti online komunikacije. Osim toga, naši korisnici koji su inače redovito sudjelovali u krojačkoj radionici, sada to rade i kod svoje kuće. Neki od njih vezu, a neki izrađuju goblene. S obzirom da to nisu u mogućnosti sami napraviti, naša djelatnica koja je izvoditeljica krojačke radionice u radnoj okupaciji uz pomoć volontera izrađuje pamučne maske za sve njih kao i za djelatnike udruge. Vrlo je važno napomenuti da i u ovoj situaciji imamo podršku naših volontera koji su uvijek spremni uključiti se i pomoći. Vidjeti svaki dan njihova nasmijana lica najveći je blagoslov i pokazatelj da sve što radimo ima smisla. Svaki dan se družimo, razgovaramo o raznim temama, rješavamo zadatke, tješimo se, smijemo se, radujemo svakom novom danu i maštamo o ponovnom susretu kada sve ovo bude iza nas - poručili su Jaglaci.

- Najljepši osjećaj na svijetu je kada darujemo druge od srca, a oni to od srca i s radošću prime. U ovo blagdansko vrijeme željeli smo našim korisnicima donijeti osmijeh na lice te im pokloniti mali znak pažnje. Za naše korisnike poludnevnog boravka pripremili smo poklone koje smo dostavili na njihove kućne adrese. U svakom od poklona mogli su pronaći čestitku za Uskrs, različite zadatke i priče prigodne za ovo razdoblje te još poneku sitnicu. Poklon je nadopunila i donacija Gradskog društva Crvenog križa za koju im zahvaljujemo. Njihov izraz lica kada su vidjeli iznenađenje bio je neprocjenjiv. Iznenađenje, sreća, veselje, zahvalnost - kazali su iz udruge.

Korisnike na projektu 'Učim, radim, pomažem' djelatnice su razveselile ukusnim kolačima koje su izradile s puno truda, ljubavi i pažnje. Na ovaj način željele su im pokazati da nisu zaboravljeni i da netko misli na njih.

- Našim korisnicima željeli smo pokloniti pažnju i ljubav, a zauzvrat smo dobili puno više; njihovu sreću, zahvalnost, zadovoljstvo i osmijeh; sve ono što nitko od nas ne može kupiti novcem. Vrlo važna poruka kojom se svi možemo voditi, ne samo u vrijeme blagdana, već svakodnevno glasi: 'Dobrota u riječima stvara povjerenje. Dobrota u mislima stvara dubinu. Dobrota u davanju stvara ljubav' - zaključili su iz udruge.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti