MALI PRINC Kuća podrške za kvalitetniji život u zajednici osoba s intelektualnim poteškoćama

Realizacijom projekta osigurati će se potreban prostor za korisnike udruge, a blizina Odjela za djecu s teškoćama u razvoju je dodatna pogodnost jer se nakon završene škole djeca neće puno udaljavati od svojih kolega

 

Još prošle godine Udruga Mali princ u suradnji s Gradom Đurđevcom prijavila je projekt Kuća podrške Mali princ ukupne vrijednosti oko 15 milijuna kuna i to u prvim sekundama od otvaranja natječaja.

Nakon što je projekt prošao administrativnu kontrolu, ovaj je tjedan prošao i ocjenu kvalitete te se uskoro očekuje potpis ugovora.

Projekt je prijavljen na poziv Europskog fonda za regionalni razvoj 'Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podršku procesu deinstitucionalizacije – 2. faza' kroz koji je predviđeno 100 postotno financiranje.

U partnerstvu s Gradom Đurđevcom i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac planira se izgraditi i opremiti zgradu socijalne namjene u ulici Kralja Tomislava 3 do 5 pokraj Odjela za djecu s teškoćama u razvoju. Ukupna neto površina planiranog objekta iznosi 565,17 kvadrata.

Provedbom projekta osigurat će se sve potrebne izvaninstitucijske usluge i službe podrške kako bi osobe s intelektualnim teškoćama mogle ostati i kvalitetno živjeti u zajednici, a prvenstveno se to odnosi na usluge boravka i organiziranog stanovanja te kvalitetnije pomoći kroz osobnu asistenciju.

Priprema za ovaj projekt započela je još 2016. godine kada je Grad Đurđevac kupio staru i ruševnu kuću pored zgrade Odjela za djecu s teškoćama u razvoju, srušio postojeći objekt i oslobodio zemljište za izgradnju nove zgrade, kao i izradio glavni projekt i ishodio građevinsku dozvolu.

Vrijednost projekta uključuje sva dosadašnja ulaganja, izgradnju i opremanje objekta, rekonstrukciju pomoćnog objekta, uređenje okoliša, nabavu specijalizirane opreme uključujući vozilo, upravljanje projektom i promidžbu i vidljivost.

- Realizacijom projekta osigurati će se potreban prostor za korisnike udruge, a blizina Odjela za djecu s teškoćama u razvoju je dodatna pogodnost jer se nakon završene škole djeca neće puno udaljavati od svojih kolega već će se samo preseliti u susjednu zgradu. Učenici će odmah moći vidjeti da i nakon što završe školu imamo sustav koji će brinuti za njihove potrebe i to je ono najvažnije - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Našim korisnicima je jako važno svakodnevno druženje s vršnjacima. Ovisni su o pomoći, ali kroz sve aktivnosti se osamostaljuju i pokušavamo ih na sve načine integrirati u društvo. Odlazimo u muzej, kazalište, na razne manifestacije, izlete. Izrađujemo lijepe predmete i ukrase, veselimo se životu. Oni koji jednom dođu ostaju kod nas i znaju da nisu sami - rekla je predsjednica udruge Kristinka Štefan.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti