UDRUGA SPIRIT Posljednji stream filmova s festivala ‘Uhvati film’

Pogledati na jednom mjestu veliku količinu odličnih kraćih filmova iz dvadesetak zemalja, i to iz svog kauča, osiguravala nam je udruga Spirit proteklih nekoliko tjedana

 

Gledali smo dobre uratke manje poznatih autora, ali redom nagrađivanih na mnogih festivalima u svijetu, ujedno i na Uhvati filmu kojeg je partner za Hrvatsku udruga Spirit, piše portal Novilist.hr.

Ovaj Fest paralelno se organizira u četiri države, a svojim angažmanom briše nametnute granice među državama, ali i ljudima. Direktnim porukama, često hrabrim i inovativnim pristupom izaziva polemike, ali i potiče stvaranje nekih novih razmišljanja. Jedna od predrasuda je kako treba izgledati filmska zvijezda i tko to može biti.

- U ovim su filmovima zvijezde osobe s invaliditetom, naoko nesavršene, fizički ili psihički po nekom uvriježenom kriteriju prosjeka, koji u biti ne postoji jer svi smo zasebne individue, i lijepi smo ili ružni onoliko koliko poradimo na sebi i kako se prezentiramo.

Akteri ovih filmova stoje ravnopravno sa razvikanim produkcijama i imenima, štoviše, često su prirodniji, uvjerljiviji, simpatičniji, pa su komentari i dojmovi na već punoljetni Fest uvijek odlični, kaže Denis Pilepić iz Spirita.

Osim projekcije samih filmova Spirit je eksperimentirao s animiranim najavama, skečevima i drugim detaljima, a tehnički je program uredno emitiran svake nedjelje uvečer na Spiritovom YouTube kanalu Poriloox. Tako će biti i ove nedjelje kada ide završni, četvrti dvosatni video stream.

Filmovi su uvijek različiti, a ako zakasnite na start u nedjelju 26. travnja u 19.30 sati, dok traje program - a to je do 24 sata - moguće je snimku prevrtiti unazad i pogledati od početka. Zbog autorskih prava snimka ne može ostajati na internetu poslije emitiranja.

Link potražite na poriluk.com ili istoimenoj Facebook stranici.

Podsjetimo da su Spiritovci proteklih tjedana ponudili i javno gledanje njihovog filmskog projekta Star wheels, ali i predstave skupine 5. ansambl, koju su pomogli ovjekovječiti snimkom u HNK Ivana pl. Zajca prošle godine.

- S obzirom da je ovo bio spontani neplanirani projekt streamanja zbog trenutne situacije, pa nije bio posebno reklamiran duže vremena, s obzirom na sve okolnosti zadovoljni smo odazivom, a pogotovo komentarima koji su odlični.

- Gledani smo iz više zemalja, većinom iz naše regije, što je logično jer su nam partneri na ovom području, ali događaj su dijelili i naši prijatelji po drugim strana svijeta. Većih problema nije bilo, a isprobavanjem smo osmislili mnoge stvari koje ćemo koristiti u budućnosti tako da je ovaj eksperiment bio prilično koristan.

Super je što je na ovaj način program došao do nekih ljudi koji nisu iz ovih ili onih razloga mogli prisustvovati na uobičajenim projekcijama i radionicama, i ukoliko bude moguće zbog autorskih prava, zadržat ćemo stream uživo kao dio Festa. Ovo je način da slabije pokretne osobe ili osobe izvan većih gradova dobiju kvalitetan filmski program, dodaje Pilepić.

Na pitanje hoće li nastaviti sa streamanjem nakon ove nedjelje, Pilepić kaže da će to ovisiti o interesu i komentarima.

In Portal