Izolacija je pokazala da suprug i ja živimo u nesretnom braku, ali razlog tome nije moj invaliditet

PITANJE: M.Ć. (49) Nametnuta izolacija potaknula je brojna pitanja koja je suprug uspješno izbjegavao dok smo imali 'normalan' život. Naš brak već dugo nije ni približno sretan. Uzrok nije moj invaliditet.

 

Tek provodeći cijele dane zajedno isplivala je velika količina netrpeljivosti koja raste. Došli smo i do teme razvoda kao jedinog rješenja. Ima li smisla nastaviti zajedno, a ljubav je ishlapila? Kako u ovim zrelim godinama prihvatiti razvod? Gdje pronaći krivca za neuspjeh?

ODGOVOR: Neki se parovi s vremenom jednostavno udalje jer su im se osobnosti promijenile ili im se interesi previše razlikuju. No kad pomno promotrite većinu sretnih parova, iznenadit ćete se koliko malo zajedničkog zapravo imaju, upozoravaju stručnjaci. Po njima, zajednički interesi ili slični temperamenti nisu jamstvo za dugotrajnost braka. 

Čak i kad shvatimo da je ljubav iščezla i ništa nas više ne veže za partnera, sam prekid te veze nije dovoljan kako bismo zaista zatvorili vrata zajedničkom životu koji smo proveli skupa. Teško je krenuti dalje nakon prekida ako ne razumijemo što se zaista dogodilo među nama. Ako jedna strana okrivljuje drugu stranu, nema razumijevanja i priznavanja vlastite pogreške, jako ćemo teško doći do završetka kakav nam je potreban. Veliku barijeru stvara i uvjerenje da je ljubav trebala trajati vječno. A činjenica je da mnoge ljubavi ne traju vječno i stopa razvoda braka je vrlo visoka.

Svjesnost o činjenici da danas živimo duže i prolazimo kroz više životnih promjena može pomoći da se izdignemo iz samookrivljavanja i osjećaja neuspjeha. Iz te točke možemo lakše doći do prihvaćanja, traženja smisla prošlog odnosa, onoga što smo naučili o sebi i o drugoj osobi te što je dobro proizašlo iz te veze. Pri korak je prihvaćanje da je odnos gotov i razumijevanje što je i zašto krenulo krivo.

Najbolja terapija koju preporučuju psiholozi je grupna podrška i druženje s osobama koje prolaze isto. Razmjenjivanjem iskustva drugačije percipiramo, osobi bude lakše, jednostavno shvati da nije ni prva ni posljednja koja prolazi kroz razvod u zrelim godinama.

In Portal