DAJMO MU DA DIŠE Ivan treba dodatni respirator, a na putu do njega stoji Pravilnik

Ivan je potpuno nepokretan i ne diše bez respiratora. Ako on zataji, Ivanu prijeti smrt, a za dodatni se bori već dvije godine. Slovo na papiru opet odlučuje o mladom životu

 

Ivan Prgomet ima 33 godine, živi u Slavonskom Šamcu i osoba je s najtežim invaliditetom od kada je prije 13 godina u nesreći slomio vrat. Ne diše bez respiratora i upravo je on razlog Ivanovog istupanja u medije. Naime, kako je prenio HRT, Ivan već dvije godine neuspješno traži da mu se dodijeli rezervni respirator.

- Respirator je Ivanova pluća, kada bi on stao, Ivan bi bio gotov - govori Ankica Prgomet, Ivanova majka.

Uz sve probleme, muku muči i kako dokazati da mu je potreban dodatni respirator koji stoji oko 50.000 kuna, a njime se može koristiti deset godina. Jer što ako sadašnji zataji? Nadležni kažu - zovite hitnu  pomoć.

- Živim ovdje u Slavonskom Šamcu koji je 50 kilometara udaljen od Slavonskog Broda, od kojeg je hitna udaljena 20 minuta. Mi nemamo uvjete da me mama održi na životu u slučaju da se jedan od ovih respiratora pokvari - naglašava Ivan Prgomet.

Prije dvanaest godina, tijekom liječenja u Švicarskoj, kamo je otišao uz pomoć humanitarne akcije, dobio je dva respiratora. No rok im je istekao.

Međutim, pravilnik je pravilnik, a on kaže da Ivan ima pravo na samo jedan.

- Nije predviđena mogućnost posebnog, iznimnog odobravanja respiratora u količini većoj od predviđene Pravilnikom - stoji u dopisu HZZO-a.

- Ako imaju pravo političari dobiti neka vozila na leasing pa imati servise i popravke guma, zašto ja ne bih mogao dobiti respirator? Ja bez njega minutu jednu ne mogu. Bez respiratora ja bih umro - naglašava Ivan.

Birokracija ponovno ne ide u korak sa životom koji je Ivanu ionako dovoljno težak. Ne dozvolimo tragediju, ne dozvolimo da Ivana od udaha dijeli slovo na papiru. Ne dozvolimo da se Pravilnik promijeni kada za Ivana bude prekasno.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti