UDRUGA BOLJE SUTRA Odobren još jedan veliki projekt vezan za Društveno poduzeće KopriVITA

U projektu će sudjelovati nazaposlene osobe s invaliditetom, a u sklopu njega održat će se i studijsko putovanje na kojem će polaznici iz prve ruke steći potrebno znanje i vještine koje je potrebno kako bi se osiguralo adekvatno pokretanje društvenog poduzetništva

 

Udruga osoba s invaliditetom 'Bolje sutra' grada Koprivnice proslavila je svoj 17. rođendan u subotu 2. svibnja, a rođendanski poklon koji je dobila je savršen.

Naime, udruzi je odobren projekt na natječaju Europskog socijalnog fonda - Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika faza 1, pod nazivom 'Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme'.

- Kao rođendanski dar udruzi za 17 godina rada ovo nije moglo stići u bolje vrijeme - rekla je Marija Mraz, predsjednica udruge za portal ePodravina.

Ciljevi ovog projekta su mnogi, a jedan od ciljeva jest osnivanje pravnog oblika za društveno poduzetništvo kako bi se moglo krenuti s proizvodnjom prehrambenih proizvoda od koprive. Također, jedan od ciljeva jest kontinuirana proizvodnja prehrambenih proizvoda od koprive te stjecanje uvjeta za samoodrživost putem vlastitih proizvoda.

- Istovremeno ćemo se baviti socijalnim pitanjima u zajednici i raditi na promociji kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom. U trenutku kada udruga naruči i dobije potrebnu opremu i strojeve, svakako planiramo nastaviti s tim radom - rekla je Marija Mraz.

Ono što je udruga zaželjela i čemu je ovih proteklih godina težila, sada se ostvaruje. Podsjetimo, krajem prošle godine udruzi osoba s invaliditetom 'Bolje sutra' grada Koprivnice na jednom od natječaja Europske unije odobreno je 13,5 milijuna kuna za pokretanje socijalnog poduzeća KopriViTa, pripadajućeg restorana u kojem će gosti moći kušati njihove proizvode kroz razne specijalitete, te izgradnju sportskog-rekreacijskog centra u sklopu prostora bivše vojarne, kao i poslovnog prostora, odnosno ureda za zaposlenike udruge. Očekuje se da će do kraja ove godine krenuti i radovi na objektu u sklopu prostora bivše vojarne.

- Dugoročni cilj udruge jest kontinuirani rad na proširenju pogona i prodaje proizvoda s koprivom na razini cijele Hrvatske. Kao i svaki projek,t i ovaj će započeti skromno na području grada Koprivnice, ali dugoročni cilj nam je širenje na druge dijelove RH i Europske unije - objasnila je Mraz za portal ePodravina.

Kroz projekt 'Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme', provest će se niz aktivnosti u kojima će sudjelovati nezaposlene osobe s invaliditetom, održat će se konferencije na temu društvenog poduzetništva, provest će se razne edukacije zaposlenika, održat će se okrugli stolovi s ciljem osnivanja klastera društvenih poduzetnika, sudjelovati na sajmovima radi promocije proizvoda s naglaskom na tjestenini od koprive. Udruga će održati i dane otvorenih vrata s ciljem promocije društvenog poduzetništva, a u sklopu odobrenog projekta održat će se i studijsko putovanje na kojem će polaznici iz prve ruke steći potrebno znanje i vještine koje je potrebno kako bi se osiguralo adekvatno pokretanje društvenog poduzetništva.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti