COCA-COLA Donacija veća od 2,5 milijuna kuna građanima pogođenima epidemijom i potresom

Sredstva Coca-Coline zaklade iskoristit ćemo za dostavu namirnica i lijekova onim kućanstvima i osobama kojima nisu u mogućnosti pomoći bližnji i članovi obitelji, kazao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt

 

The Coca-Cola Foundation, zaklada The Coca-Cola Company, usmjerena podržavanju filantropskih aktivnosti u zajednicama u kojima posluje, donirala je Hrvatskom Crvenom križu više od 2,5 milijuna kuna. Od toga je  1,7 milijuna kuna namijenjeno aktivnostima vezanima uz pandemiju bolesti COVID-19, a 850 tisuća kuna za pomoć skupinama građana najpogođenijima potresom u Zagrebu i zagrebačkoj okolici. Zaklada je diljem svijeta ukupno donirala 120 milijuna dolara kako bi pomogla u ublažavanju negativnih posljedica pandemije i prateće krize.

Hrvatski Crveni križ sa svojim lokalnim društvima, zaposlenicima i volonterima od početka širenja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj sudjeluje u podršci najosjetljivijim i najugroženijim sugrađanima, kao i onima kojima je ograničeno kretanje ili su oboljeli. Svojim aktivnostima tako značajno pomaže u prevenciji širenja zaraze koronavirusom te pridonosi smanjenju pritiska na zdravstveni sustav.

- Zahvalni smo na svakoj donaciji koju dobivamo ovih dana, a ova je jedna od najvećih i značajno će pomoći onima kojima mi pomažemo i o kojima skrbimo. Drago nam je da je naš rad i vrijednost našeg doprinosa prepoznala i tako velika međunarodna zaklada. Jedna od dobrih strana ove krize su podrška i solidarnost koju iskazuju i ljudi jedni prema drugima i velike kompanije prema sugrađanima i zajednicama u kojima posluju. Sredstva Coca-Coline zaklade iskoristit ćemo za dostavu namirnica i lijekova onim kućanstvima i osobama kojima nisu u mogućnosti pomoći bližnji i članovi obitelji, starijima, nemoćnima, kronično bolesnima, tražiteljima azila. Koristit ćemo ih i za dezinficiranje prostora u kojem borave oni koji su oboljeli, a liječe se kod kuće. S koronavirusom ćemo živjeti i nadalje, nitko ne zna koliko dugo, i jako puno nam znači što imamo dovoljno sredstava da i kroz duže razdoblje možemo pomagati svima kojima će pomoć biti potrebna - kazao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

S obzirom na opasnosti od zaraze i za same volontere i djelatnike Crvenog križa, kao i učestala lažna predstavljanja i prijevare građana, dio ovih sredstava bit će utrošen i na osiguranje vidljivih uniformi, obuće i prsluka za volontere, kao i ostale neophodne zaštitne opreme kao što su zaštitne maske i dezinficijensi za ruke i sve radne prostore. Zahvaljujući navedenoj opremi, volonteri i djelatnici Crvenog križa bit će zaštićeni i u potpunosti opremljeni za pružanje neophodne pomoći najranjivijim sugrađanima.

Uz epidemiju koronavirusa, Zagreb se suočio i s prirodnom katastrofom i najjačim potresom u posljednjih 140 godina. Posljedice se još saniraju, a štete na imovini su vrlo velike. Brojni građani glavnog grada nisu još uvijek u svojim domovima, a njih oko 500 nalazi se u privremenom smještaju u studentskim domovima kao i pedesetak stanovnika Donje Stubice u privremenom smještaju. Zaklada Coca-Cole odlučila je pomoći i onima koji su najteže pogođeni ovom nepogodom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti