ANKA SLONJŠAK Priopćenje povodom napisa o neodobravanju respiratora za Ivana Prgometa

Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak prenosimo u cijelosti.

 

Medijski napisi o potrebi osiguranja dodatnog ortopedskog pomagala (respiratora) za 33-godišnju osobu s teškim invaliditetom iz ruralnog područja (šira okolica Slavonskog Broda) koja u potpunosti ovisi o pomoći i njezi druge osobe, ponovno ukazuju koliko se konvencijski zahtjevi u stvarnom životu ne provode te govore o problemima i strahovima s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom u čl. 25 'Zdravlje' jamči svim osobama isti opseg, kvalitetu i standard besplatnih i dostupnih zdravstvenih usluga što uključuje i opskrbu potrebnim ortopedskim i drugim pomagalima, posebno naglašavajući da se isto mora osiguravati što bliže zajednicama u kojima žive osobe s invaliditetom, uključujući i ruralne krajeve.

Međutim, primjeri iz svakodnevnog života osoba s invaliditetom potvrđuju postojanje raskoraka između konvencijskog zahtjeva, stvarnih potreba osoba s invaliditetom, uvjeta u kojima žive te samog zakonodavstva Republike Hrvatske. Individualne pritužbe osoba s invaliditetom kao i razni medijski napisi o životnim problemima osoba s invaliditetom ukazuju na potrebu za konkretnim promjenama u zakonodavstvu. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kontinuiranim obraćanjima Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Ministarstvu zdravstva, Povjerenstvu za ortopedska pomagala, ali i Hrvatskom saboru ukazuje na potrebu životnijeg uređenja propisa koji će udovoljavati individualnim potrebama svake osobe, uvažavajući i uvjete u kojima takve osobe i žive.

U uvodno spomenutoj situaciji, a postupajući po navedenoj konkretnoj pritužbi pravobraniteljica je još 2018. godine upozorila institucije na potrebu iznalaženja najprimjerenijeg rješenja, što uključuje i mogućnost izmjene pravilnika, uzimajući u obzir i razne okolišne uvjete u kojima se nalazi 33-godišnja osoba s invaliditetom, međutim, problem postoji i nadalje.

Ponovno upozoravamo kako je potrebno uspostaviti procedure i protokole koji će biti životni i na korist osobama zbog kojih i jesu propisani te da kruti propis ne smije biti zapreka za ostvarivanje prava na zdravstvene usluge kojima se osobama s invaliditetom jamči konvencijski standard zdravstvene zaštite. Time bi se ne samo realizirao konvencijski zahtjev iz čl. 25. koji se odnosi na pravo na zdravlje, već i konvencijski zahtjev iz čl. 19. koji se odnosi na neovisan život.

'Neovisno o težini invaliditeta, svaka osoba teži postići svoj maksimum u neovisnosti te joj je isto država dužna i omogućiti.'

In Portal

 

Povezane vijesti