UNICEF Rana intervencija nije jednako dostupna svim djevojčicama i dječacima s teškoćama u razvoju

UNICEF trenutačno provodi analizu stanja u području rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj. Ova analiza bit će pouzdana baza informacija i smjernica za uspostavu i podršku integriranog sustava rane intervencije

 

I djeca s teškoćama u razvoju prije svega su – djeca. Procjenjuje se da se u Hrvatskoj svake godine rodi oko četiri tisuće djece koja su u riziku od razvojnih odstupanja, a prema podacima HZZO-a u Hrvatskoj živi 32 101 dijete s invaliditetom i većim teškoćama u razvoju. Osim dodatne podrške, ta djeca trebaju sve što i ostala djeca, a to im osigurava rana intervencija u djetinjstvu.

Nažalost, u Hrvatskoj usluge rane intervencije koje im mogu pomoći nisu pravovremeno i jednako dostupne svim djevojčicama i dječacima kojima su potrebne. Dostupnost usluga ovisi o tome u kojem djelu zemlje dijete odrasta, o adekvatnom broju stručnjaka, kao i o razini suradnje između stručnjaka različitih profila.

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju još uvijek nije prihvatilo Nacrt nacionalnog okvira za probir i dijagnosticiranje poremećaja iz spektra autizma u djece do sedam godina u Republici Hrvatskoj. Hrvatska još uvijek nema nacionalnu politiku ili pravni okvir za pružanje usluga rane intervencije kao osnovu za pružanje takvih usluga djeci i njihovim obiteljima.

Uz to, iako je Hrvatska potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, čime je preuzela obvezu osigurati dostupnost uređaja za potpomognutu komunikaciju djeci s komunikacijskim teškoćama, ti uređaji još uvijek nisu uključeni u popis medicinskih pomagala koje osigurava HZZO. Visoki troškovi takvih uređaja ograničavaju dostupnost potpomognute komunikacije djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama, poput djece s autizmom.

Kao rezultat zagovaranja UNICEF-a, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Ureda pravobraniteljice za djecu, krajem 2018. godine Ministarstvo zdravstva preuzelo je vodeću ulogu u osnivanju međusektorskog ministarskog odbora za ranu intervenciju, čiji je cilj razvoj nacionalnih politika za ranu intervenciju i razvoj akcijskog plana.

UNICEF trenutačno provodi analizu stanja u području rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj. Ova analiza bit će pouzdana baza informacija i smjernica za uspostavu i podršku integriranog sustava rane intervencije.

Kako bi se poboljšao sustav rane identifikacije i dijagnostike djece s poremećajima iz spektra autizma, UNICEF pruža tehničku pomoć resornim ministarstvima.

S ciljem da uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji, UNICEF je s partnerima pokrenuo program Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama vrijedan 1,69 milijuna kuna. 

U sklopu programa provedena je sveobuhvatna edukacija stručnjaka koji rade s djecom i osigurana je oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova, uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 12 udruga te 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi diljem Hrvatske.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti