DIGITALNA PRISTUPAČNOST Grad Krk krenuo s implementacijom pristupačnosti mrežnih stranica za osobe s invaliditetom

U prvoj fazi implementacije prakse digitalne pristupačnosti gradske internetske stranice prilagođene su osobama koje imaju vizualne poteškoće, odnosno slabovidnim osobama i osobama koje ne razlikuju boje

 

Temeljem Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske, Grad Krk krenuo je s implementacijom prakse digitalne pristupačnosti, točnije s prilagodbom svojih internetskih stranica osobama s invaliditetom, a sve u namjeri da se i toj skupni potencijalnih korisnika omogući pristup ondje dostupnim digitalnim sadržajima.

Naime, digitalnu pristupačnost mogli bismo okarakterizirati kao proces iliti skup pravila koji u konačnici pristup sadržajima internetskih stranica olakšavaju: osobama koje imaju vizualne poteškoće (slijepi, slabovidni, osobe koje ne razlikuju boje), osobama koje imaju slušne poteškoće (gluhi, nagluhi) i osobama koje imaju motoričke i kognitivne poteškoće (osobe s otežanim radom ruku/nogu ili koje zbog posljedica bolesti ili oštećenja vida, sluha ili motorike teže obrađuju informacije). Međutim, digitalna pristupačnost ne pomaže samo osobama s invaliditetom već, primjerice, i starijim osobama kod kojih slabe refleksi, pažnja i pozornost.

Europska unija tako je donijela Direktivu o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora kojom se sve njezine članice obvezuje na donošenje nacionalnih propisa kojima se uređuje ovo područje. Zato je krajem rujna prošle godine i Republika Hrvatska donijela odgovarajući propis, i to Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

U prvoj fazi implementacije prakse digitalne pristupačnosti gradske internetske stranice prilagođene su osobama koje imaju vizualne poteškoće, tj. slabovidnim osobama i osobama koje ne razlikuju boje. To znači da se klikom na crvenu ikonicu, uvijek dostupnu u gornjem desnom kutu, otvara izbornik kojim se tekst može povećati ili promjenom fonta postati čitljiviji, odnosno kompletno sučelje prenijeti u sive tonove, ali i boje kojima se osigurava visoki ili negativni kontrast. Također, dostupna je i opcija koja sve poveznice na internetskoj stranici čini jasno vidljivima.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti