MOJA PRIČA Josip Banović

Osobama s invaliditetom, kako slijepima tako i osobama s ostalim vrstama oštećenja, želim poručiti da prihvate svoj invaliditet, spoznaju svoje mogućnosti, ne ustručavaju se obratiti za bilo kakvu vrstu pomoći kako bi mogli ravnopravno sudjelovati u životu zajednice, kaže Banović

 

Josip Banović predsjednik je  Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije od jeseni 2018. godine.

- Udruga broji 90 članova, a u ovom trenutku provodimo dva projekta videćeg pratitelja. Jedan pod nazivom 'Videći pratitelj - podrška slijepima za život u zajednici' financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te projekt 'Iznova vidjeti tuđim očima' financiran od strane ESF-a.

To su projekti koji imaju veliku važnost za naše članove. Videći pratitelji pružaju im usluge prijevoza, asistencije i videće pratnje u različitim socijalnim aktivnostima, kao što su odlazak liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, Centar za socijalnu skrb, kulturno-zabavne institucije, općine, matični ureda, itd., ovisno o potrebi slijepe osobe; obuka za obavljanje kućanskih poslova, pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same, čitanje i slično.

 Aktivnosti koje udruga provodi usmjerene su na integraciju i reintegraciju slijepih, slabovidnih i kasnije oslijepjelih osoba u društvenu zajednicu i svakodnevni život.  Redovno se organiziraju druženja članstva, obilježavanje značajnijih datuma (kao što je  Dan žena, Međunarodni dan bijelog štapa, spomendan sv. Lucije zaštitnice slijepih osoba...). 

 Zbog rekreacije i druženja udruga provodi višegodišnji projekt 'Upoznajmo našu -širu i dalju okolicu', organizira izlete u prirodu, a zbog kulturnih, povijesnih, vjerskih ili zdravstvenih potreba organizira izlete diljem Hrvatske pa i šire - kaže Banović, a trenutno provode  drugu godinu Institucionalne podrške, financiranu  od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Svrha ovog projekta je jačanje organizacijskih kapaciteta udruge.

Kao najveće izazove u radu Banović svakako  navodi birokraciju i neizvjesnost koja vodstvo i korisnike očekuje po završetku projekata koji se trenutno provode jer nemaju garanciju da će se isti i nastaviti te da će moći osigurati nesmetano obavljanje osnovne djelatnosti kao i svih onih aktivnosti koji unapređuju život članstva.

- Veliki problem naših članova, prije provođenja projekta videćeg pratitelja, bila je slaba povezanost između mjesta javnim prijevozom. No, kako je počelo provođenje istoimenog projekta, život članova je uvelike olakšan. Što se tiče uključivanja u redovne vrtiće i škole, nismo dobili informaciju od roditelja slijepe djece da su nailazili na poteškoće prilikom upisa djece u redovne škole. Naravno da uvijek ima mjesta za poboljšanje, ali želim istaknuti da imamo jako dobru suradnju sa svim institucijama na području naše županije - kaže Josip.

U narednom periodu planiraju organiziranje poludnevnog boravka za slijepe i visokoslabovidne osobe. Time bi svojim članovima omogućili kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, ostvarivanje socijalnog kontakta i uključivanje u život zajednice.

- Osobama s invaliditetom,  kako slijepima tako i osobama s ostalim vrstama oštećenja, želim poručiti da prihvate svoju invaliditet, spoznaju svoje mogućnosti, ne ustručavaju se obratiti za bilo kakvu vrstu pomoći kako bi mogli ravnopravno sudjelovati u životu zajednice - zaključuje za kraj predsjednik Banović.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti