LIJEPA PRIČA Posjeti konja uljepšavaju dane u izolaciji osobama s invaliditetom

Lauren Maqboul kaže da je njezin sin bio sretan. Također je bio zbunjen. Ali nazvala je to ‘dobrom zbunjenošću’ za njenog sina Camerona, četverogodišnjaka s autizmom i ADHD-om

 

Kaže da mu je iznenadni posjet dva minijaturna konja s Pegasus akademije za terapijsko jahanje uljepšao dan.

Od siječnja je Cameron svakog četvrtka imao satove jahanja u Pegasusu, organizaciji koja nudi aktivnosti i programe za osobe s invaliditetom. Njegova interakcija s konjima činila je čuda.

- On je potpuno drugačije dijete - kaže Maqboul o ponašanju svog sina u štali i na konju.

Kako Maqboul i Cameron nisu mogli putovati u staju i na jahanje zbog izbijanja koronavirusa, posjetila ih je ekipa iz Pegasusa predvođena pomoćnicom direktorice programa Emily Wilmot i nekolicinom članova osoblja i volontera, a doveli su dva minijaturna konja u njihov obiteljski dom.

Posjet je dio inicijative Emily Wilmot i direktorice programa Tereze Doherty da povedu Pegasus na put, organizirajući posjete minijaturnih konja Big Maca i Bleu mnogim redovnim klijentima i drugima koji žele uljepšati svoje dane u izolaciji.

Pegasus, koji djeluje od 1982. godine, certificirani je član Profesionalne udruge terapijskog konjaništva, međunarodne organizacije koja nadgleda slične ustanove i pruža protokole za obuku, dijeli najbolje prakse i pruža informacijsku podršku.

Pegasus ima 15 konja i osoblje od oko dvanaest ljudi, te blizu stotinu volontera. Osiguravaju razne programe za oko stotinu redovitih jahača, od kojih mnogi imaju tjelesne, kognitivne ili psihološke teškoće.

Doherty je rekla da konji imaju jedinstvenu sposobnost pružanja utjehe i povezivanja s jahačima s invaliditetom, piše Philadelphia Inquirer.

- Konji ne znaju lagati - rekla je Doherty.

- Ovi konji odlučuju biti ovdje. Postoje konji koji ne žele biti terapijski konji i mi ih na to ne forsiramo.

Maqboul kaže da ‘pokret gore-dolje’ konja u hodu ostvaruje umirujući učinak na Camerona, koji je neverbalan.

- To opušta njegovo tijelo i čini se da opušta njegov mozak - kaže Maqboul.

Doherty je rekla da su posjete Big Maca i Bleu prekrasna stvar za jahače koji propuštaju redovitu obuku. Posjet je bio nešto posebno i za Camerona, rekla je njegova majka.

- Bio je tako uzbuđen, tako sretan da ih vidi - kaže Maqboul.

- Ljudi iz Pegasusa, oni su s njim tako divni, tako ljubazni, tako strpljivi. Bio je to odličan dan. Jedva čekamo da se otvore i da se ponovo možemo vratiti onamo.

 

Piše: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti