BORBA NIJE GOTOVA Reakcije na povećanje naknada za roditelje i njegovatelje osoba s invaliditetom

Mi ne zaboravljamo patnju naših roditelja nakon smrti djeteta, ni patnju bolesnog roditelja koji ne može iskoristiti pravo na bolovanje, kaže Sabina Lončar

 

- Mi znamo tko se i kako borio. Znamo za svaki prosvjed, za svaki mail, za svako dijeljenje po društvenim mrežama, za svaku poruku. Za svaki izlazak u medije. Za sve one koji su angažirali roditelje po svojim gradovima. Znamo za svakog novinara i novinarku koji su srcem i dušom stali uz sve nas. Znamo sve. Stotine ljudi je bilo uključeno u ovu borbu, zaista stotine i svi oni danas zaslužuju veliko hvala - prva je reakcija Sabine Lončar, predsjednice Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom 'Sjena', objavljena na portalu Slobodna Dalmacija, i to nakon što je Vlada u četvrtak povećala naknadu za roditelje njegovatelje i njegovatelje osobe s invaliditetom s 2500 kuna mjesečno na četiri tisuće kuna uz pripadajuće doprinose.

No, istaknula je i kako njihove borbe nisu gotove.

- Budimo realni, Vladi je ovo bilo najjeftinije rješenje da nas ušutkaju. Da zaboravimo pola milijarde kuna koje su oteli našoj djeci. Da zaboravimo činjenicu da žele uništiti civilni sektor koji u velikom djelu Hrvatske jedini pružaju terapije našoj djeci. Mi ne zaboravljamo, svi ćemo se zajedno boriti i za Fond i za terapije naše djece. Ušutkati nas neće. Mi ne zaboravljamo patnju naših roditelja nakon smrti djeteta, ni patnju bolesnog roditelja koji ne može iskoristiti pravo na bolovanje. Ni smijeh bankara kada njegovatelj moli za kredit kako bi djetetu kupio pomagalo ili kako bi mu osigurao krov nad glavom - rekla je Lončar.

Sretni su naravno, rekla je, prvenstveno zbog roditelja - ovo će im značiti. Borba i trud su se isplatili.

- Ovo im je poruka da ne odustaju od svojih prava i od prava svoje djece - dodala je.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti