EPRUVETICA ZA LUCIJU Lucija boluje od od leukemije i potrebna joj je transplantacija koštane srži

Lucija je jaka i hrabro se bori zajedno sa svojom obitelji koja prolazi teške dane. Vjerujem u veliko srce naših sumještana, lijek je u nama, poručio je načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja

 

Lucija, djevojčica stara 8 godina, učenica OŠ Lijepa naša u Tuhlju, boluje od leukemije i potrebna joj je transplatacija koštane srži. Dajte uzorak krvi jer možda baš vi možete pomoći njenom ozdravljenju.

Uzorak krvi za upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica ne može se dati samo za Luciju već se upisom u Hrvatski registar dajete na raspolaganje oboljelim osobama diljem svijeta.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu dati uzorak krvi i upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Prilikom upisivanja, a prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, apeliramo na građane da drže razmak od 1.5 do 2 metra, da se koriste dezinficijensima koje ćemo osigurati na ulazu u prostoriju gdje će se upisivati u Hrvatski registar te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Informacije o tome gdje se, osim na ovoj akciji, mogu upisati u jednom od 8 transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj mogu pronaći na sljedećoj poveznici: zaklada-ana-rukavina.hr/transfuzijski-centri.

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se u četvrtak, 4. lipnja 2020., od 14 do 17 sati u školskoj dvorani Osnovne škole Lijepa naša u Tuhlju.

Ova akcija provodi se u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem na inicijativu OŠ Lijepa naša, Općine Tuhelj i DND Tuhelj.

- Odazovite se na ovu akciju u što većem broju. Molimo vas da budete humanist, da odvojite nekoliko sati i da davanjem krvi na tipizaciju, povećate mogućnosti za pronalazak donora. Lucija je jaka i hrabro se bori zajedno sa svojom obitelji koja prolazi teške dane. Vjerujem u veliko srce naših sumještana, lijek je u nama - poručio je načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti